Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig träffpunkt

Varje måndag är det kafé i byalagets lokal i Ställdalen. En självklar mötesplats och samlingspunkt. Här avhandlas stort som smått under stillsamma former. Men det finns ett hot. Vad händer om bostadsrättsföreningen går i konkurs?

Annons
Stamgäst. Christa Wikander tar emot dagens kaka och kaffe av Ann-Britt Hansson. Den senare hjälper till just denna Alla hjärtans dag, då en speciell bakelse serveras.

Den senaste tidens turbulens kring bostadsrättsföreningen Centrum har skapat oro hos byalaget. Vad händer med deras lokal om husen säljs? Kan de vara kvar?

– Den här lokalen betyder mycket för oss i Ställdalen. Det är här vi samlas och det är här vi träffar varandra, konstaterar Vanja Karlsson som är lite av allt-i-allo för byalaget.

Hon finns på plats i det gamla postkontoret de flesta av veckans dagar. Ordnar med kafé på måndagarna, tar emot medlemsavgifter, lånar ut böcker eller finns bara till hands.

– Jag är övertygad om att lokalen och kaféet fyller en funktion för de som bor i Ställdalen. Här har vi våra arrangemang och här möts vi.

Stammis på kaféet

En stammis på måndagskaféet är Martin Nyström. Ställdaling sedan urminnes tider och med ett gott kom-i-håg om vad som hänt genom åren.

Vi väntar på att bingospelarna ska bli klara i lokalen bredvid och komma in för sitt eftermiddagskaffe. Under tiden berättar Martin om hur han började sin yrkesbana på bruket.

– Och jag minns när de flyttade järnvägen. Den gick utanför fönstret här förr, säger han och tittar ut mot den annars så öde gatan.

Nybakta kakor

Efter en stund kommer med Christa Wikander och Kjell Hansson och sätter sig vid samma bord nere vid fönstret. I bakgrunden donar Vanja Karlsson och Ann-Britt Hansson med nybakta kakor och termosar.

Samtalet böljar fram och tillbaka mellan rävar som inte gillar suströmming, om hur det förändrats i byn sedan hotellet fylldes med asylsökande och om hur det känns att få en stroke.

Trots att trion kommer in på allvarliga ämnen, en i bekant har nyss avlidit, är det nära till ett skämt och ett skratt.

– Jag brukar komma hit och prata en stund. Det är trivsamt och Vanja bakar goda kakor, säger Christa.

De andra håller med. Den här kaffestunden betyder mycket.

Det vore olyckligt om lokalen och måndagskaféet försvann.

Gott minne. Martin Nyström underhåller gärna de övriga med berättelser från Ställdalen förr i tiden.
Allt-i-allo. I köket håller Vanja Karlsson ordning på termosar och kakor.

Mer läsning

Annons