Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bygga vindkraft i Malingsbo-Kloten

Företaget Stena Renewable vill uppföra fyra vindkraftverk i Malingsbo-Klotenområdet. Området där snurrorna ska stå gränsar till Ljusnarsbergs kommun, skriver företaget i sin ansökan om tillstånd.

Annons

Totalt är det femton vindkraftverk som företaget vill bygga i området Älgkullarna i Smedjebackens kommun. Det skriver företaget i en tillståndsansökan till länsstyrelsen i Dalarna.

Älgkullarna ligger ungefär en mil öster om Högfors, på andra sidan sjön Stora Avlången som är belägen i Ljusnarsbergs kommun.

Av de femton vindkraftverken är fyra planerade att hamna inom naturreservatet Malingsbo-Kloten och ska ligga på de högst belägna platserna i området.

Området hyser mycket goda förutsättningar för vindkraft, skriver företaget i sin ansökan.

”Framför allt har den del av det aktuella området som ligger inom naturreservatet riktigt bra vindlägen”.

Varje vindkraftverk kommer att vara max 200 meter högt. Bredvid vindkraftverket ska det byggas en transformatorstation och eventuellt även fler mindre byggnader. Det kommer också att byggas vägar och kraftnät. Totalt kommer området för de fyra kraftverken omfatta 0,6 hektar.

Vindkraftsetableringen förväntas producera runt 180 GWh förnybar el om året. Enligt ansökan räcker det för att förse 36 000 villor med el ett helt år.

”Vilket innebär en avsevärd ny andel vindkraftsel i det svenska elproduktionssystemet”, skriver företaget.

Stena Renewable menar att inga skyddade eller utpekade naturvärden skulle beröras av etableringen.

Enligt ansökan har platsen inventerats av Skogsstyrelsen. Inga speciella naturvärden ska finnas inom området.

Närmsta skyddsvärda område, domänreservatet Abborrjärn, ligger 500 meter från närmsta vindsnurra. Ett annat domänreservat är Storholmen, en ö i Norra Bredsjön i Ljusnarsberg. Därifrån är det två kilometer till närmsta planerade snurra.

”Etableringen bedöms inte heller utgöra något hinder för närliggande domänreservatet Storholmen då etableringen inte utgör någon fysisk påverkan på öns naturvärden”.

Om allt går enligt tidsplanen är arbetet beräknat att ta ett och ett halvt år. Driften är planerad att starta 2017.

Företaget Stena Renewable har sedan några år planer på en etablering i området Grävlingkullarna i Filipstads kommun nära Grythyttan.

Där har det folkliga motståndet mot byggandet varit starkt och protestgrupper har bildats.

– Vindkraftsärenden är svåra att förutsäga och brukar ta längre tid än andra, sa Peter Ekelund i miljöprövningsdelegationen som fattar beslut om eventuell etablering, till NA i maj i år angående byggnationerna vid Grävlingkullarna.

Mer läsning

Annons