Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villy studerar det vilda

Intresset för djur och natur är stort. Likaså intresset för föreningslivet. Villy Andersson är nu inne på sitt 54:e år som kassör i Ställdalens naturstudieklubb.

Annons
Villy Andersson naturintresse är stort. På talgbollen i trädgården satt häromdagen en gråspett, en ovanlig fågel på dessa ”sydliga” breddgrader.

Villy Andersson var en av de sju personer som drog igång Ställdalens naturstudieklubb 1957. Han valdes in i styrelsen som kassör och på den vägen har det fortsatt.

Visserligen försökte han lämna uppdraget för några år sedan. Den som tog över uppdraget valde dock att lämna posten efter sex månader, och därmed var Villys ”semester” över.

– Men nästa år kanske jag ska lämna över uppdraget till någon annan, i samband med att jag fyller 80 och klubben 55, säger han.

Uppväxt i skogen

Det är det stora intresset för djur och natur som hållit honom engagerad i alla år. Född och uppväxt i Lilla Smedberg, mitt i skogen, fanns inte så mycket annat att göra än att vistas i skogen, säger han.

Han älskar allt som rör naturen, fåglar i synnerhet. Många arter finns i uppstoppad form på hemmets väggar och han berättar varmt och innerligt om sina möten med de tvåbenta flygarna. Många av dem vid naturstudieklubbens fågelstation vid Rödmyren.

– Antalet fåglar är hela tiden konstant vid Rödmyren, men vissa arter har minskat genom åren.

– Förr såg man alltid storspoven. Numera är det sällsynt och jag vet inte varför.

Bor vid sjön

Villy bor tillsammans med sambon Kaija vid Björkens strand. Fågellivet vid sjön har han full koll på. När isen är på väg att släppa sitt tag om älven, uppe vid bruket tar han fram sin stora tubkikare för att se de olika arterna återvända till området efter vintern.

Han för också egen statistik över fågellivet i och runt sjön.

Mötte varg

Att vistas i skogen, plocka bär och svamp samt odla i den egna trädgården är också av stort intresse.

– Doften av sommarvarm skog är helt fantastisk.

Under fjolårets älgjakt fick Villy närkontakt med varg för första gången i sitt liv.

– Även om de är konkurrenter till oss jägare var det roligt att få se dem i verkligheten.

Mer läsning

Annons