Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vite på 750 000 om köket inte blir klart i tid

Centralköket ska byggas om i år. Hur utspisning ska ske under ombyggnationen är inte klart. Och om bristerna i köket inte är åtgärdade till årets slut finns hot om vite på 750 000 kronor.

Annons

– Att kommunen bygger om hela lokalen är inget vi kräver. Men vi har påpekat ett antal olika brister i underhåll i köket som måste åtgärdas, berättar Malin Gröningsson, miljöinspektör på Bergslagens miljö- och byggnämnd, BMB.

Vid inspektioner av

centralköket har det framkommit stora brister i underhåll av bland annat golv, målade ytskikt, hål i väggar och sliten utrustning. Rengöringen i köket var dessutom bristfällig, bland annat i hörn och bakom maskiner. Att underhållet i köket är eftersatt anses dessutom försvåra städningen i köket. Rutiner kring livsmedelshanteringen kritiserades också vid inspektioner.

Det kom förstås krav på åtgärder från BMB. Bristerna skulle åtgärdas innan den 31 december 2013. Det skedde inte.

Men kommunen gjorde i stället en genomgripande kostutredning via företaget Storkösbyrån. Och förra året bestämde kommunfullmäktige att centralköket skulle byggas om och totalrenoveras och att kommunen samtidigt skulle satsa på ett enda centralkök för alla berörda verksamheter.

Den 28 januari 2014 besiktades köket igen och BMB konstaterade då att påpekade brister inte var åtgärdade.

– Vi har nu ett förslag till beslut att ett vite ska utdömas om bristerna i underhåll inte är åtgärdade till den 31 december 2014. Men det handlar inte om att vi jagar någon utan vi gör det här i samförstånd med kommunen med syfte att det ska bli ett bra kök, säger Malin Gröningsson.

Förslaget är att vitesbeloppet blir 750 000 kronor.

I sommar planeras

ombygget nu att genomföras. Ritningar för hur det nya köket kan se ut ska diskuteras nu på onsdag när allmänna utskottet har möte. Det är Storköksbyrån som har tagit fram ritningarna. När en ombyggnadsplan är fastställd ska sedan anbud från entreprenörer tas in. Därefter är ambitionen att renoveringen ska ske under sommaren.

– Med ombygget under sommaren påverkas inte verksamheterna lika hårt då skolorna är stängda. Men det finns risk att köket inte är helt klart till skolstarten i höst och då måste vi hitta en lösning, säger kommunchef Bo Wallströmer.

Exakt hur mathållningen ska lösas under ombygget i sommar är inte heller bestämt.

– Vi undersöker det nu. Vi tror att vi under sommaren kan sköta bespisningen i vår egen regi genom att använda de befintliga kök vi har, säger Wallströmer.

Den 10 mars träffas BMB och kommunen igen för att diskutera hur bespisningen tillfälligt ska lösas under sommarhalvåret. Budgeten för ombyggnad av centralköket är 16,5 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons