Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wicken finner kraft i konsten

kopparberg/hällefors. Människors konstnärliga uttryck har alltid roat Wicken von Post. Nu är hon ordförande i Ljusnarsbergs konstklubb, för andra gången.

Annons
Ger energi. Konstintresset har Wicken von Post sedan barnsben. För henne ger konsten, både att betrakta och uttrycka själv, kraft.

Att se människor skapa utifrån sig själva, ge utlopp för sina innersta tankar eller känslor är något som fascinerar. Wicken talar varmt om de inneboende krafter som kan få fritt spelrum och därmed förmedla något till sin publik. Här får inte det kommersiella stå i vägen.

Konsten har hon fått med sig i princip från bröstmjölken. Det är ett intresse som har gått i arv. Wicken plockar ner en tavla från sin egen bokhylla.

– Min farfars syster och min namne. Hon avbildades av konstnären Olga Raphael 1907. I början av 80-talet ringde Olga mig och sa att hon hade en tavla hon trodde jag ville ha. Nu står den här.

Skulptör och designer

Hon träffade aldrig sin farfars syster Wicken von Post som levde under sekelskiftets Sverige och var konstnär. Bland annat jobbade hon som skulptör och designer och knöts till Rörstrands porslinsfabrik där hon skapade en rad olika porslinsfigurer.

Hon illustrerade också ett tiotal barnböcker, bland annat originalutgåvan av Barnen från Frostmofjället.

– Hon avbildades också av skulptören Börje Börjesson och finns på en av kolonnerna på Dramaten i Stockholm.

Wicken von Post d.ä. flyttade till USA 1921, där hon fortsatte vara konstnärligt aktiv, fram till sin död 1950.

Konstnärsintresset gick vidare i släkten och Wicken visar tavlor skapade av både pappa Ungern och mamma Siri.

Men konstnärsyrket var aldrig aktuellt för Wicken själv. Intresset lutade mer åt att vårda och ta hand om andra. Hon utbildade sig till sjuksköterska och jobbade senare som företagssköterska på ABB i Ludvika.

Skapandet har hon sysslat med på fritiden, både genom att fotografera och måla. Hon har gått kurser i både screentryck och koppargrafik. I unga år tecknade hon också lite film. Strängarna på lyran är många. Nu jobbar hon gärna i akryl.

Kommer från Uppland

Ursprunglingen kommer Wicken från Uppland men flyttade till Kopparberg på 80-talet och blev snart medlem i Ljusnarsbergs konstklubb.

I slutet av 90-talet blev hon ordförande, därefter har andra tagit vid. Nu bor hon i Hällefors, men vid klubbens senaste årsmöte var det dags igen att bli vald till ordförande.

Konstnärligt uttryck

– Ändamålet i klubben är bland annat att utveckla och främja konstnärligt uttryck och intresse av olika inriktningar. Det känns bra liksom att vi jobbar för att bevara kulturen i kommunen.

Wicken är övertygad om att konsten har en betydelsefull plats i samhället, både för utövare och betraktare. Här tror hon konstklubben fyller en viktig funktion.

Sin namne. Wicken von Post i dubbel upplaga. Tavlan föreställer farfars syster som bland annat var designer på Rörstrand. På väggen bakom hänger en tavla skapad av pappa Ungern von Post.
Porslinskonst. Wicken von Post d.ä. var verksam i Rörstrands porslinsfabrik 1915–1921 och skapade bland annat dessa figurer.

FAKTA: Konstklubben

Ljusnarsbergs konstklubb bildades 1968 och har i dag omkring 80 medlemmar.

I styrelsen sitter: ordförande Wicken von Post, kassör Ulla Grandin, sekreterare Lars Grandin, ledamöterna Jeanette Aronsson, Eva Axelsson, Monika Winberg samt suppleanterna Margareta Hildebrandt och Pia Zettergren.

Mer läsning

Annons