Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal ombudsman om busstrejken: "Ingen ville börja förhandla"

Lokal ombudsman som deltog i avtalsförhandlingarna i Stockholm är nöjd med bussförarnas nya avtal. ”Det känns bra” säger han.

Annons

Clas Hellsing är ombudsman för Västra Svealands bussförare inom Kommunal. Under fredagseftermiddagen var Clas på väg hem efter att ha suttit nio dagar i avtalsförhandling i Stockholm.

Det tog lång tid, vad var problemet?

– Det största problemet var förslaget på personalövertagande som vi drev. De ville att vi i gengäld skulle begränsa vår strejkrätt. Vi trodde väl inte vi skulle nå hela vägen fram. Men vi har nått en samsyn centralt att personalen i möjligaste mån ska få följa med (när kommun/landsting byter utförare, red.anm.)

Vad var svårast?

– Att få igång samtal. Vi yrkade på våra frågor och de på sina. Ingen ville börja förhandla. Men det tredje varslet vi lagt på expressbussarna och beställningstrafiken hade gjort verkan. Bussarbetsgivarna blev mer belägna att tillmötesgå och diskutera våra krav ju närmare lördagen vi kom.

Känner ni att ni haft förståelse från allmänheten?

– Vi har haft ett oerhört stöd från allmänheten. Och vi har haft stöd från sympatiserade fackföreningar både i Sverige och i Europa. Bland annat från engelska och holländska fackföreningar. Vi tror att den massmediala uppmärksamheten och det stöd vi fått genom Facebook och Twitter har gjort att vi kommit så långt.

Är du nöjd?

– Ja, om vi tittar på pengar ligger vi väl i nivå med andra avtal. Vi har infört lägstalöner, gjort en del småjusteringar och fått samsyn om personalövergång. Vi lyckades hålla några av deras större frågor utanför avtalet. Arbetsgivarna yrkade på att dra in vår arbetstidsförkortning helt. Det fick de inte igenom.

Mer läsning

Annons