Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösgående får går in i trädgårdar

Flera grannar på en plats i länet är irriterade över lösgående får som går in på deras tomter. Länsstyrelsen bollar klagomålen vidare till polisen och kommunen.

Annons

Det handlar om elva får och två lamm som uppehåller sig intill och på en landsväg.

Bilar och andra fordon måste ibland stanna och polisen har haft patruller på plats som motat bort fåren.

Anmälningar har gjorts av grannarna både till polisen och länsstyrelsen.

– Vi är osäkra på om vi kan kräva stängsel. Går de ut och kommer tillbaka då är det okej. Går de in i trädgårdar är det en fråga för kommunen om det är sanitär olägenhet. Möjligen kan det vara civilrättsligt om de förstör, säger djurskyddsinspektör Ulf Johansson på länsstyrelsen.

Marken där fåren vistas är mestadels inhägnad men på en sträcka av 20 meter kan de ta sig in och ut. Fåren går då in i trädgårdar där de förstör och förorenar.

Tio anmälningarDetta väcker irritation hos grannarna. Länsstyrelsen har tagit emot närmare tio anmälningar sedan årsskiftet. Ulf Johansson har gjort tre tillsynsbesök hos fårägaren och riktar inga anmärkningar mot själva djurhållningen.

Däremot vill länsstyrelsen se en skärpning i den dagliga tillsynen över djuren. Detta efter att ett får varit borta i två dygn. I slutet på april kom det också in en anmälan om ett dött får som hittats i ett dike. Ägaren har satt upp staket efter tillsynsbesöken.

Fårägaren förklarar att hans djur går över till en granne där de har tillstånd att vara men att de kommer tillbaka varje dag för att dricka vatten.

– Vi anser att det är en polissak med lösgående får och vi bedömer att skaderisken i trafiken inte är så stor att ägaren måste stängsla in fåren, säger Ulf Johansson.

Mer läsning

Annons