Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M vill utveckla kroglivet

– Örebro är en attraktiv stad, men vi vill göra den ännu mer attraktiv. Vi måste vara lyhörda och beredda på nya lösningar. Bland annat för de krögare i stan som anser att de blivit motarbetade.Utspelet kommer från moderaterna Kent Persson och Oskar Öholm som i går presenterade vad de kallar ”en nystart för kulturlivet i Örebro”.

Annons

Moderaterna vill sträcka ut handen till alla dem som vill utveckla Örebro som nöjesstad.

Framför allt sätter de fokus på restauranglivet i centrum. För såväl invånare, turister, studenter och inte minst krögare.

Under våren speglade NA turerna runt uteserveringarnas öppettider och de mattor som förbjöds enligt ett kvalitetsprogram. Reglerna efterföljdes godtyckligt och krögarna gav tummen ned till både politiker och bestämmelser.

– Vi har mött krögare som varit väldigt missnöjda och känt sig helt överkörda av både politiker och tjänstemän. Det förekom ryktesspridning och vi bestämde att göra en omstart. Vi ställde oss frågan - vad kan vi som politiker ändra på? Hur kan vi göra Örebro till en ännu mer attraktiv stad? Kanske kan vi underlätta för några branscher, exempelvis för restaurangidkare, säger Oskar Öholm.

Ett problem som duon pekar på är den krångliga administrativa apparat som en krögare måste ta itu med när det handlar om att söka tillstånd för uteservering. Den ska skickas till flera olika förvaltningar som alla ska tycka till. Serveringstillstånd, tillstånd att hantera livsmedel, bygglov och brandskydd.

– Det måste gå att förenkla, kommunen måste hjälpa till, kommunen måste vara lösningsfokuserad. Låt dem söka tillstånd på ett enda ställe. Vi kallar detta för one-stop-shop. Men det handlar inte om att minska på kraven utan att minska på formalian, säger Kent Persson.

Ni har själva varit med och utvecklat Örebro de senaste fyra åren. Ni var med och formade det kvalitetsprogram som ni nu kritiserar. Har ni misslyckats?

– Det har gjorts mycket men vi är självkritiska. I efterhand kanske de där mattorna på uteserveringarna fick för stort utrymme men den inkluderade även andra grupper, de funktionshindrade och de som jobbar i verksamheten, säger Kent Persson.

När det gäller öppettiderna på krogarna tycker moderaterna att det måste finnas ett viss spelrum att ha öppet längre. Där tänker sig moderaterna en dialog med krögarna.

– Men det ska naturligtvis ske inom ramen för en ansvarsfull alkoholpolitik. Det är alltid alkohollagen som styr, säger Oskar.

Att utveckla kroglivet på vintern är också en utmaning för moderaterna.

– Vi kan tänka oss att ha uteserveringar året runt. Vi vet att Örebro är en fantastisk stad och vi vill utnyttja den till max. Den ska sprudla av liv och varför inte öppna för uteserveringar året runt, precis som i Malmö, frågar sig Kent Persson.

Örebro ska också bli en tryggare stad.

– Örebro växer så det knakar, studenterna blir fler och fler. Det är viktigt med en trygg hemgång för alla så därför är dialogen med kollektivtrafiken och taxi viktig. Även de som bor utanför Örebro, i Kumla, Hallsberg eller Lindesberg ska kunna gå ut i Örebro och sedan tryggt ta sig hem.

– Belysningen i stan ska fungera och vara till hjälp och att röja upp buskage och i parker skapar också trygghet.

Mer läsning

Annons