Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäklare lockade med strand – som tillhörde grannkåken

En fastighetsmäklare i kommunen annonserade ut en fastighet med ”egen badstrand” – men huset ligger cirka 200 meter från stranden. Badstranden tillhör en annan fastighet. Nu har mäklaren varnats av Fastighetsnämnden.

Annons

Den vilseledande annonsen rör en fastighet på Storöns strand vid Väneern i Mariestads kommun.

I annonsen beskrivs fastigheten som ”drömgården” och marknadsförs med bilder på strandremsan. Det står att fastigheten har ”strandhus med bastu, egen badstrand och egen brygga”. Men alltsammans tillhör alltså en annan fastighet och är dessutom uppförda på strandskyddat område.

På strandskyddat område

Säljaren har haft ett avtal med ägaren till badstranden om att få nyttja stranden för att lättare ta sig till sitt eget hus. Men det avtalet förnyas årligen och följer inte med fastigheten vid en försäljning.

Mäklaren försvarar sig med att säljarna uppgett att stranden ingår, enligt dem har strandägarna inga problem med att skriva ett avtalsservitut till nye ägaren vid en försäljning.

Mäklaren fann ingen anledning att ifrågasätta deras uppgifter.

Byggnader måste tas bort

Det som komplicerar fallet ytterligare är att strandhuset och bryggan är uppförda på strandskyddat området.

Miljö- och byggnadsförvaltningen dömde säljaren till ett vite av 250 000 kronor i fjol om inte samtliga byggnader togs bort från stranden.

Mäklaren varnas även för att han inte kontrollerade säljarens id, vilket mäklare är skyldiga att göra enligt lagen mot penningtvätt och finansiering av terrorism. I det fallet försvarar sig mäklaren med att han tidigare sålt två fastigheter på uppdrag av samma säljare. Då har han kontrollerat id och fann det därför inte nödvändigt att kolla upp säljaren igen.

Mer läsning

Annons