Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamman inte allvarligt psykiskt störd 

Mamman till den ettåriga flicka som misshandlades svårt är inte allvarligt psykiskt störd. Det var hon heller inte under tiden som flickan misshandlades.

Annons
Mamman och hennes pojkvän förs in till förhandlingarna i Örebro tingsrätt.

Det har Rättsmedicinalverket kommit fram till efter att ha undersökt kvinnan.

Hon har dock en så kallad maladaptiv stressreaktion som är en vanligt förekommande psykisk reaktion på stressfaktorer som flykt och social isolering. Störningen tar sig uttryck i form av nedstämdhet, gråtmildhet, rädsla och en känsla av hopplöshet. Men det är alltså ingen allvarlig psykisk störning, utan i övrigt visar hon upp ett stabilt psykiskt mående, skriver Rättsmedicinalverket.

Rättegången mot mamman

kommer nu att återupptas på måndag. Eftersom tingsrätten redan funnit att det finns övertygande bevis mot kvinnan handlar det nu om att bestämma vilket straff hon ska få.

-Jag yrkade på tre års fängelse vid pläderingen och det kommer jag att hålla fast vid, säger åklagare Magnus Oscarsson.

Hennes 22-årige pojkvän dömdes den 10 maj till 3,5 års fängelse för att ha misshandlat barnet grovt. Han fälldes på alla åtalspunkter utom en – det var inte bevisat att han orsakat ettåringens benbrott.

Mamman är åtalad

för grov misshandel eftersom hon inte satte stopp för pojkvännens övergrepp. Hon struntade dessutom i att ta sin dotter till sjukhus.

Flickan hade omkring hundra skador när hon togs in för vård på USÖ den 31 januari. Det skedde efter att de sociala myndigheterna agerat sedan man fått ett anonymt tips om barnets situation. Hon befinner sig i dag i ett familjehem.

Mer läsning

Annons