Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man från länet död i lavinolycka

(UPPDATERAD 17.30) En man från Örebro län avled i morse efter att ha dragits med i en lavin i Tänndalen i går.
– Han stod mig nära. Det är djupt tragiskt, säger fjällräddaren Thomas Alexi.

Annons

Den omkomne mannen är en tvåbarnspappa i 40-årsåldern. Han växte upp i en kommun i norra Örebro län, men arbetade sedan många år tillbaka som pistör på skidorten Tänndalen i Härjedalen, nära norska gränsen. Tillsammans med en kvinnlig kollega gjorde han i går en rutinkontroll av lavinsäkerheten i ett avstängt offpistområde. Då utlöstes en lavin.

Drogs med in i skogBåda pistörerna drogs med i lavinen som fortsatte ner i en fjällbjörkskog. Båda begravdes av snötäcket, men kvinnan lyckades nå sin mikrofon och så larm.

– Man lyckades få loss henne ganska snart. Hon låg inte så djupt, men hon kunde inte ta sig upp själv, berättar insatsledaren Thomas Alexi på fjällräddningen.

Ambulanshelikopter till sjukhus

Ett 30-tal personer deltog i räddningsarbetet. Mannen hittades medvetslös efter cirka 40 minuter. Han låg ínte långt från kvinnan, men betydligt djupare; cirka 80 centimeter ner i den hårt packade snön.

– Man påbörjade hjärt- och lugnräddning omedelbart. Sjukvårdspersonal satte in alla tänkbara resurser på plats, berättar Thomas Alexi.

Erfaren pistörMannen var fortsatt medvetslös under färden på transportpulkan ner till den väntande ambulansen, men visade vissa livstecken. Han fördes i ambulanshelikopter till Östersunds sjukhus. Där avled han tidigt i morse.

Mannen beskrivs som en mycket erfaren pistör. Enligt fjällanläggningen var hans kunskaper om säkerhet på skidanläggningar erkända i hela Sverige.

Omtyckt och kunnigTänndalens fjällanläggning skriver i ett officiellt uttalande:

"Han var områdets stora säkerhetsambassadör som alltid satte personalens och skidåkarnas säkerhet före allt annat."På tisdagsmorgonen samlades ett 50-tal vänner och kollegor för att prata igenom den tragiska händelsen.

Flaggor på halv stång ”Idag är flaggorna i Tänndalens skidområde på halv stång. Vi har valt att inte köra stolliftar och ställa in dagens kvällsskidåkning för att personalen ska kunna finnas nära varandra", skriver Tänndalen i uttalandet.I morgon, onsdag, kommer en minnestund att hållas i Hamra Wärdshus.

Den omkomne mannen bodde i Funäsdalen, men är född och uppväxt i en kommun i norra Örebro län. Han har fortfarande nära anhöriga på orten, men lämnade själv länet för nästan 20 år sedan.

Pistkarta över Tänndalen i Härjedalen.

Mer läsning

Annons