Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man hade elva stulna fordon i sin verkstad

Stulna lastbilar hittades i en 68-årig mans verkstad. Polisen jagade honom i åtta år innan han greps i somras. Nu döms han till tre års fängelse för häleri.

Annons

Det är snart åtta år sedan polisen hittade elva stulna fordon i 68-åringens verkstad i en ort i södra länet. Ett av fordonen var en timmerbil, värd 2,5 miljoner kronor, som stulits i Boxholm ett par dagar tidigare. I bilens askkopp låg en cigarettfimp med 68-åringens dna.

De andra fordonen var helt eller delvis nedmonterade och ramnummer var bortslipade. Flera lastbilar hade fått nya registreringsskyltar.

Mannen åtalades för grov stöld, häleri och märkesförfalskning. Själv har han nekat till alla anklagelser och hävdat att andra personer som han hyrt ut verkstaden till ställt dit fordonen.

Ingen tvekan

Örebro tingsrätt anser att det inte finns någon tvekan om att fordonen varit stulna, och därför döms mannen till tre års fängelse för häleri. Rätten anser heller inte att mannens berättelser är trovärdiga, utan att de snarare är efterhandskonstruktioner.

Men trots att det finns flera omständigheter som tyder på att 68-åringen stulit fordonen är det inte ställt utom allt rimligt tvivel. Det finns ingen direkt bevisning som binder honom, eller någon annan, till stölderna. Alltså kan det inte uteslutas att andra personer, ensamma eller tillsammans med 68-åringen, gjort stölderna.

Mannens uppgifter att han hyrt ut verkstaden till andra personer har enligt rätten inte ett spår av trovärdighet. Han har inte kunnat lämna några namn eller telefonnummer till personerna, och det finns heller ingen annan som sett hyresgästerna.

68-åringen lyckades hålla sig undan myndigheterna i nästan åtta år innan han greps hos en släkting i Kalmar i juni. Tingsrätten finner det anmärkningsvärt att mannen lämnat sin verkstad, som innehöll stora ekonomisk värden, under så pass lång tid. Mannen har heller inte börjat ta ut sin pension, trots att han passerat åldern för flera år sedan.

Mer läsning

Annons