Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man ska se hela huset som ett energisystem”

-Det blir himla mycket frågor om uppvärmning, men om man vill spara pengar, energi och klimat, så är uppvärmningen bara en del av problemet, det menar Energirådgivare Thorbjörn Belenos har reagerat på na.se:s energichatt.

Annons

Vintern har på allvar tagit sitt grepp om vårt län och kölden har blivit något som vi alla pratar om. Som en följd av detta blir uppvärmningen av våra bostäder en aktuell fråga. I tisdags chattade två klimatrådgivare med na.se:s läsare och diskussionen kom mycket att handla om just detta.

Energirådgivare Thorbjörn Belenos vill bredda diskussionen och understryka att man ska se sin bostad som ett helt energisystem där uppvärmningen bara är en del.

– Alla pratar om uppvärmningen, men det vill vi komma ifrån. Det finns mycket annat man kan göra med till exempel ventilation och isolering.

Thorbjörn Belenos jobbar, precis som tisdagens chattande energirådgivare, på Energicentrum. Han är energi- och klimatrådgivare i norra Örebro län. Energicentrum ger kostnadsfri energi- och klimatrådgivning till alla som behöver. Målet är att hjälpa människor att sänka både energikostnader och påverkan på klimatet. Thorbjörn Belenos tycker att det är människors plikt att kontakta Energicentrum.

Vad är det första man ska göra för att energieffektivisera sin bostad?– Man ska kontakta oss för att få hjälp. Vi är skattefinansierade så folk har redan betalat för att få våra tjänster, säger han.

Några av na.se:s läsare har reagerat på att diskussionen på chatten i tisdags mest kom att handla om villaägares villkor.

– Vi finns till för alla. Vi hjälper många bostadsrättsinnehavare och även företag, säger Thobjörn Belenos.

Energicentrum finns vid Mariebergs köpcentrum Där finns en utställning där energi- och miljöföretag visar sina produkter och lösningar. Energi- och klimatrådgivarna visar runt.

Energicentrum

Energicentrum drivs av Energikontoret Regionförbundet Örebro i samarbete med kommunerna Askersund, Hallsberg, Hällefors, Kumla, Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Ljusnarsberg, Nora och Örebro. Det är energi- och klimatrådgivarna från dessa kommuner som bemannar Energicentrum.

KÄLLA: www.energicentrum.nu

Mer läsning

Annons