Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Män slarvar med bilbältet

Nio av tio omkomna utan bilbälte i Sverige är män. Det visar Trafikverkets analys av vägtrafikolyckor mellan den första januari 2005 och den 30 juni 2009.

Annons

Ungefär hälften av de omkomna männen under den tidsperioden, eller 240 personer, har inte använt bilbälte. Detta kan jämföras med att en fjärdedel av de dödade kvinnorna inte heller använt bilbälte.

För att informera om vikten av bälte gör trafiksäkerhetsföreningen NTF och Trafikverket en insats den här veckan. Samtidigt genomför polisen ökade kontroller av bältesanvändningen.

NTF har mätt bältesanvändningen i tätort sedan 2004 och vid samtliga tillfällen har kvinnorna haft en betydligt högre bältesanvändning. Vid den senaste mätningen i september 2011 låg bältesanvändningen bland kvinnor på 96 procent jämfört med männens 90,5 procent.

– Nu är det dags att männen visar sig lika förståndiga som kvinnorna, säger Maria Persson, projektledare på NTF i Örebro län.

– Genom att göra särskilda insatser i länets kommuner där bältesanvändningen är som lägst, till exempel Degerfors och Ljusnarsberg, ska vi försöka hjälpa männen lite på traven. Förhoppningen är att fler män kommer att ta efter kvinnorna och därmed bidra till sin egen och andras säkerhet i trafiken, fortsätter hon.

Mer läsning

Annons