Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Män slavar under prillan

26 procent av manliga anställda i Örebro län, som är anslutna till företagshälsovården Previa, snusar. Det visar en undersökning som gjorts av hälsoföretaget Previa bland totalt 55 000 anställda i Sverige. Men forskningen är splittrad i frågan om snusets hälsorisker.

Annons

– Att snusa är bättre än att röka. Men vad många inte tänker på är att även snus är cancerframkallande och kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa.

Gråzon

Men professor Hans Gilljam, professor i folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet, är av en annan mening.

- Det är svårt att visa på sjukdomar och skador i samband med snusning. Det finns egentligen två falanger inom forskningen: de som menar att snusning ger skador och de som menar att det inte finns några starka samband alls, säger Hans Gilljam.

Medan forskningen kring rökning är utbredd och visar på stora skadeverkningar, så som hjärt- kärlsjukdomar och cancer, befinner sig forskningen om snusningens skadeverkningar i en gråzon.

Dyrt

Hans Gilljam verkar, till skillnad från Urban Svensson, snarare vilja påtala skadorna som snuset ger på ett mentalt plan.

- Snus är ju starkt beroendeframkallande och människor blir slavar under sitt beroende. Till skillnad från rökningen är det ju många som snusar konstant, även när de sover. Dessutom är det dyrt. Och det kanske inte är så roligt att låta sitt liv styras av snuset, säger Hans Gilljam.

Ge stöd

Previas undersökning har gjorts bland 55 000 anställda inom både privat och offentlig sektor. De som har intervjuats i Örebro län är 2063 personer, inom helt olika branscher. Man fann att i Örebro län snusar 26 procent av männen och 4 procent av kvinnorna.

- Snusning leder ju till i första hand hjärt- och kärlsjukdomar, säger Urban Svensson. Det är viktigt att arbetsgivaren hjälper till att stötta personer på arbetsplatsen som är nikotinberoende. Snusaren lider ju ofta av sitt beroende och då är det viktigt att kunna ge stöd. Mår man bra, presterar man ju också bättre, menar Urban Svensson.

Det farliga halsblosset

Hans Gilljam säger att det är svårt att visa på snusningens effekter eftersom man behöver följa snusare under väldigt lång tid.

- Om man jämför snusning med rökning är hälsoriskerna måttliga. Det farliga är halsblosset, och det slipper man ju som snusare. Man kan inte se att snusare är mer sjuka än människor som inte snusar. Nikotinet i sig går inte att koppla ihop med några direkta sjukdomar. Vissa fynd talar för att man kan få hjärtinfarkt, men det är svårt att visa det, säger han.

Kosmetiskt problem

Men han påtalar också att nikotinet ger en rad effekter som inte är önskvärda.

Man blir beroende, det är också skadligt för fostret och tandköttet tar skada, genom att dra sig upp och blotta tandhalsarna.

- Detta är ju ett kosmetiskt problem snarare, men det finns inga plastikoperationer som kan rätta till ett sådant problem.

Mer läsning

Annons