Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Många dröjer för längemed försäljningen”

Företag i förändring. Generationsväxling ett problem. Mer än vart fjärde företag i länet står inför ett generationsskifte inom fem år.
Det är mer än rikssnittet eller nästan tre tusen företag, de flesta med ett snitt på fem–sex anställda.

Annons

– Generationsväxlingen är just nu en av våra viktigaste frågor som ständigt står på dagordningen i möten med arbetsförmedling och länets kommuner, säger Företagarnas regionchef Joakim Bäck.

– Det är egentligen inte svårt att hitta köpare.

– Problemet är rent generellt att många familjeföretagare tar tag i generationsväxlingen för sent.

– Då finns det två alternativ. Antingen säljs företaget till ett större bolag som bara är ute efter kunderna eller så stänger man ned.

– Risken är därför stor att en tredjedel av dessa företag, eller ett par hundra om året, kommer att försvinna med både kompetens och personal, fortsätter Joakim Bäck.

Finns det någon lösning?

– Jag har lyft den här frågan i alla kommuner i vårt län.

– Vissa har nappat och förstått allvaret medan andra inte gör något alls.

Vad krävs?

– Kommunerna bör tillsammans med Arbetsförmedlingen och exempelvis Startcentrum eller Masugnen, som visat intresse i Lindesberg, göra någon form av dokumentering över vilken hjälp ett företag som är till salu behöver och samtidigt skapa en mötesplats för att underlätta dessa företagsöverlåtelser.

– Bland andra har Tillväxtalliansen varit ute och pratat med en del företagare som står inför ett generationsskifte, säger Joakim Bäck.

– Det handlar om information så att företagarna i tid får upp ögonen för problemet, tillägger han och berättar att många som var intresserade av att köpa ett företag hörde av sig till Företagarna efter larmet om kommande generationsväxling i våras.

Mer läsning

Annons