Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många lider i tysthet under julens frosseri

Julen, matglädjens högtid med dignande julbord, glöggfester och adventsfika är en jobbig tid för den som lider av ätstörningar. Sedan kommer januari med en ihärdig ström av bantningstips.

Annons
Rebecca Hurtig är ordförande och kontaktperson för Örebrosektionen i Riksföreningen anorexi/bulimi-kontakt.

Ätstörningsenheten tog emot 291 patienter 2010. Vissa av dem är så unga som 10 år, men de flesta som söker vård är över 20 år. Rebecca Hurtig, kontaktperson i Örebro för Riksföreningen anorexi/bulimi-kontakt, säger att vi är inne i den jobbigaste tiden på året för en person som har ätstörningar.

– Jag fick flera mejl på julafton när landstingets ätstörningsenhet var stängd. Det är jobbigt att sitta på julen med hela släkten runt omkring sig, det är många ögon som kontrollerar vad anorektikern äter och händer som bankar på dörren när bulimikern är inne på toaletten. Någon sitter bredvid hela tiden.

Många som har någon av sjukdomarna anorexi och bulimi lider i det tysta, några söker sig till vården och några hör av sig till anorexi/bulimi-kontakt.

– Jag var i kontakt med en tjej som precis skulle bli utskriven från sitt 12-veckors-program i december. Det är då man ska lära sig att själv gå och handla mat och äta normalt utan hjälp. Hon skulle alltså göra det mitt i mathetsen inför julen. Efter nyår berättar alla tidningar hur man ska gå ner de 10 kilo man gick upp på under julhelgen.

Rebecca Hurtig vet vad hon pratar om. Alla som är engagerade ideellt i föreningen har egen erfarenhet av ätstörningar, antingen som den som själv var sjuk eller som anhörig. Rebeccaled av både anorexi och bulimi i nästan 10 år.

– Jag är frisk nu men min kropp har tagit mycket stryk. Mina tarmar funkar inte längre som de ska. Jag har ont i kroppen och jag slutade helt att växa när jag blev sjuk.

Ätstörningsenheten i Örebro läns landsting håller vårdgarantin. Den som söker vård behöver inte vänta mer än 90 dagar och för de under 18 år försöker man hålla tiden nere till 30 dagar. Men tre månader är lång tid att vänta, menar Rebecca Hurtig.

– Det är ofta en lång process innan den som är sjuk tar kontakt med vården. Då kan det kännas långt att vänta. Ibland är sökandet det första steget på en självbehandling som vi sedan kan fortsätta med, säger Anna Bürger Sjödin som är chef på landstingets ätstörningsenhet.

Rebecca Hurtig tycker att hennes förening behövs som komplement till landstingets vård.

– Vårdens inställning till oss är att om man en gång är sjuk är man alltid sjuk. Vi tycker att det är synd, vi sitter ju på en enorm kunskap som det inte går att plugga sig till.

Mer läsning

Annons