Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många sjuka i influensa

Högsäsongen för influensa kan vara här. Antalet fall av säsongsinfluensa ökar - både i länet och i landet i stort.– Vi befinner oss kring "toppveckorna", säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Annons

De senaste veckorna har antalet fall av influensa ökat i Sverige. Det gäller fall som rapporteras från sjukhusen till Folkhälsomyndigheten.

– Hittills kan man säga att säsongen har dominerats av influensa a (H3N2) som brukar drabba äldre hårdast. Vi ser att antalet fall har ökat mycket de senaste en till två veckorna. Därför tror vi att toppveckan är nära, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid enheten för statistik och övervakning vid Folkhälsomyndigheten.

Även i Örebro län har antalet fall av säsongsinfluensa ökat något.

– Den senaste veckan har vi haft några fler fall, säger Anne Lennell, sjuksköterska vid USÖ:s smittskyddsenhet.

Totalt rapporterades 555 fall av säsongsinfluensa under vecka sex till Folkhälsomyndigheten. Dagsfärska siffror visar också att många söker på influensa via Vårdguiden 1177.

USÖ rekommenderar riskgrupper att vaccinera sig mot influensan. Det gäller äldre över 65 år samt hjärt- och kärlsjuka.

Men det kan vara så att vaccinet inte skyddar lika bra den här säsongen mot a-typen (H3N2) av influensa, enligt AnnaSara Carnahan. Detta eftersom viruset har muterat.

– Generellt sett kan vi se att vaccinet inte har lika god effekt den här säsongen som andra säsonger. Men vaccinet kan ändå hindra att man blir allvarligt sjuk, säger AnnaSara Carnahan.

Hur ska man göra för inte bli sjuk?- Tvätta händerna och försöka hålla sig borta från de som verkar sjuka. Försöka att inte sätta händerna vid ögon, näsa och mun. Det är ofta så man för in viruset. Om man är sjuk ska man stanna hemma. Och försöka nysa i armvecket, säger AnnaSara Carnahan.

Mer läsning

Annons