Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många tänder på abonnemang

 I ett års tid har det funnits möjlighet att abonnera på tandvård hos folktandvården. 4 820 länsbor har tecknat sig.Men fortfarande kvarstår problemet med människor som undviker tandläkaren.

Annons

Susanne Englund, tillförordnad frisktandvårdsansvarig på Örebro läns landstings folktandvård, tycker att de 4 820 abonnenterna är en stor framgång.

– Det är väldigt roligt att så många har tecknat abonnemang, säger hon.

Abonnemangsmöjligheten går under namnet frisktandvården. Tanken bakom satsningen är att ge länsborna möjlighet att sprida ut sina tandvårdskostnader över ett år.

Rädsla?

Fortfarande kvarstår problemet med länsbor som inte går till tandläkaren över huvud taget. En orsak kan vara brist på pengar, en annan rädsla.

Kanske det nya frisktandvårdssystemet kan förbättra situationen.

– Vi hoppas det eftersom vi vet att det förekommer att folk inte går till tandläkaren, säger Susanne Englund.

De länsbor som har omfattande tandproblem passar inte för abonnemangssystemet. De får i stället ekonomisk hjälp via försäkringskassan. Om tänderna behöver lagas för mer än 3 000 kronor om året börjar nämligen högkostnadsskyddet att gälla.

Men frånsett den grupp som har svåra problem erbjuds alla länsbor att teckna abonnemang.

Riskgruppering

Vad abonnemanget kostar beror på hur mycket som måste ses över och lagas. Tänder, tandkött och annat bedöms enligt en riskgrupperingsmodell.

De som ingår i den lägs-ta riskgruppen har inga hål och inga problem med tandköttet. De kan abonnera på tandvård till en kostnad av 45 kronor i månaden, eller 540 kronor om året. Då är det allmänna tandsvårds-bidraget inräknat i summan.

Lågriskgruppen kallas till tandhygienist vartannat år och till tandläkare vart tredje år.

Mer behövs inte för den som är problemfri.

– Det är ju inte så att du får hål av att inte gå till tandläkaren. Har du inte haft några problem med tänderna är vart tredje år för kontroll fullt tillräckligt, säger Susanne Englund.

Max 458 kr i månaden

De som ingår i den högsta riskgruppen har haft hål i tänderna, har problem med gamla lagningar och kan även ha svårt med tandköttet. Det dyraste abonnemanget kostar 5 496 kronor om året, eller 458 kronor i månaden.

Högriskgruppen kallas till tandläkare en gång om året och den som har prob-lem med tandköttet kan behöva komma till tandhygienist var tredje månad.

– Vi har räknat på detta och vi ser att vi kommer att gå med plus minus noll, säger Susanne Englund.

Mer läsning

Annons