Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massvaccinering tog uddenav den vanliga influensan

Med en massiv vaccinationskampanj bekämpade svensk sjukvård svininfluensan, H1N1. Hur många som annars dött är det ingen som vet men den vanliga säsongsinfluensan har nästan helt uteblivit.

Annons
Smittskyddsläkare Hans Fredlund.

– Det var samma sak när vi fick Hongkong och Asiaten. Pandemierna tar över spridningen, säger smittskyddsläkare Hans Fredlund.

Enligt Smittskyddsinstitutet (SMI) har man senaste veckorna fått in totalt åtta fall av säsongsinfluensa från de frivilliga rapporteringssystemen i Örebro, Stockholm och Malmö. Det kan jämföras med att i snitt något tusental äldre och kroniskt sjuka brukar avlida i sviterna av säsongs-influensan varje år.

Sedan SMI började rapportera om H1N1 har man fått in 11 000 rapporterade fall vilket förstås bara är toppen på isberget. I sviterna har sedan i höstas ett trettiotal avlidit i Sverige. Om vi inte vaccinerat hade förmodligen fler dött.

– Vi kan bara se på England som haft flest dödsfall i Europa. Där förekom ingen vaccination alls.

Nu tror inte Fredlund att vi behöver räkna med några nya utbrott av vare sig svin- eller säsongsinfluensa före sommaren och när nästa våg kommer är det ingen som vet.

– Men vi förväntar oss att det blir pandemiviruset som återkommer, säger Hans Fredlund.

Mer läsning

Annons