Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medieforskaren: unga mer medvetna nu

13 år. Det är åldergränsen för att få ha en egen användarprofil på Facebook. Men många av de registrerade användarna på det sociala nätverket är yngre än så. Medieforskaren Ulrika Sjöberg ser inte det som ett problem.

Annons

Facebook, Twitter, Bilddagboken och andra sociala nätverk har under ett antal år växt sig starka, i flera åldersgrupper. Bland barn är Bilddagboken dominerande, medan ungdomar oftare hittar till Facebook eller något att de andra stora sociala medierna.

Mer tid på sociala medier

I en färsk undersökning från Medierådet visar det sig för första gången att barn mellan 9 och 12 år tillbringar mer tid med att umgås på sociala medier än att träffa kompisar i verkligheten. Trots att det populära nätverket Facebook har en formell åldersgräns på 13 år är många av dess användare yngre, inte sällan registrerade av föräldrar.

Ulrika Sjöberg, fil dr i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö högskola som forskat mycket om unga människors internetvanor, ser inga större faror med detta.

Större medvetenhet

- Den största skillnaden jag kan se nu jämfört med när jag började studera ungas nätvanor 2002 är att barnen har en mycket större medvetenhet om riskerna. De är exempelvis medvetna om att pedofiler kan uppehålla sig på forum – och för barnen är det viktigt med trygghet. Därför väljer många att inskränka det virtuella umgänget till skolkompisar eller andra man känner i verkliga livet, säger hon.

Stressen av att ständigt hålla sig uppdaterad är en annan aspekt man kommer att tänka på. Kan man se sådana tendenser hos de unga?

- Nej, egentligen inte. För unga är umgänge via sociala nätverk lika naturligt som att umgås irl (in real life). Det som händer på nätet är i högsta grad är verkligt för de unga. Dessutom väljer man ju själv om man vill vara med eller inte.

Kan man peka på några positiva aspekter av unga människors användande av sociala medier?

- Rent socialt naturligtvis – att de lär sig bygga nätverk är en viktig kompetens. Dessutom lär de sig att utbyta erfarenheter och förmedla kunskap, exempelvis genom att länka.

Mer läsning

Annons