Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellanskog hotar attelda upp veden

Skogsägarföreningen Mellanskog tar strid med börsjättar som Korsnäs, Stora Enso och Holmen. Vd Lars Gabrielsson hotar att strypa vedförsörjningen till massabruken om de inte betalar mer.

Annons

”I stället kan veden bli bränsle i värmeverkens ugnar”, säger han till affärstidningen Dagens Industri.

”En del av vår strategi för att påverka massavedspriserna är att flytta virke ut ur området om det behövs eller att ta ut så mycket energi det går för att få bättre betalt. Vi kör båda de här spåren”, fortsätter Lars Gabrielsson.

”Det är väldigt stark efterfrågan för tillfället. Det gäller alla sortiment som vi handlar med, timmer, massaved och bioenergi”.

I våras lyckades Mellanskog få igenom en timmerprishöjning på 90–140 kronor per kubikmeter. Och Lars Gabrielsson tror att timmerpriserna ligger kvar på samma nivå under hösten.

Men just nu är Mellanskog mitt uppe i förhandlingar med pappers- och massaindustrin om vilka priser som ska gälla i höst för massaved som föreningen hugger i medlemmarnas skog och säljer vidare. Därav utspelet i DI.

”Vi har en målsättning att vara klara senast den 15 augusti. Det vi vet är att den nivå vi har i dag kommer minst att stå sig”, säger Lars Gabrielsson.

Världsmarknadspriset pålångfibrig sulfatmassa är rekordhög och massabruken i Sverige går på högvarv. Samtidigt är skillnaden mellan vedpriserna i Syd- och Mellansverige rekordstor.

”Det finns ingen som helst anledning att Mellansverige ska ha ett lägre massavedspris än omvärlden. Vi har den strategin i Mellanskog att går det inte att få ut en acceptabel prisnivå är vi beredda att flytta virke”.

Lars Gabrielsson avslöjar för DI att Mellanskog och massa-jätten Södra har fördjupat samarbetet. Det innebär omfattande leveranser på järnväg från Mellansverige.

I framtiden kan det också bli ännu mer prima massaved som eldas upp i värmeverken.

”Priset avgör, det finns inga moraliska eller politiska hinder för oss att sälja massaved till energimarknaden”, hävdar Lars Gabrielsson.

Men Christer Simrén, vd för bland andra Korsnäs Frövi, är starkt kritisk till Mellanskogs utspel.

”Att elda upp prima massaved är en dålig nationalekonomisk kalkyl”, säger han till DI.

”Om resonemanget följs fullt ut skulle pappers- och massaindustrin tvingas ut i landet på lång sikt. Det gynnar varken Mellanskog eller några andra skogsägare.” Simrén hävdar att priserna i Mellansverige är marknadsmässiga och att pappers- och massaindustrin inte tål en så mycket högre prisnivå på massaved. Debatten lär rulla vidare under sommaren.

Mer läsning

Annons