Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mens ännu tabu?

”Många tycker att det är jobbigt att prata om mens, vilket egentligen inte är så konstigt med tanke på hur privat den är.”

Annons

Foldern från en hylla på Varberga vårdcentral beskriver hur det är att ha mens och pms. Att det inte är konstigt eller pinsamt. För just det verkar inte självklart. Alla med en livmoder blöder en gång i månaden i runt 40 år.

75 procent drabbas av pms – premenstruella besvär. Två till fem procent av pmds – premenstruellt dysforiskt syndrom, en grövre form av problem som diagnostiseras av läkare.

”Jag tänker mycket på hur det är att inte vara hundra procent, jag blir ibland väldigt dålig. Jag stör mig på att det känns så hysch hysch med mens”, säger en kvinna som hört av sig till NA.

I sitt sommarprat den 24 juni tar serietecknaren Liv Strömquist med lyssnarna till ett pinsamt mensminne i klassrummet och vidare ut på en kulturhistorisk odyssé. På jakt efter menstruation. Hon konstaterar att där den dykt upp som konstnärligt studieobjekt har det handlat om skam, äckel och orenhet. Liv Strömquist vill prata om mens, för att ingen annan gör det.

Liliana Fagerlund är barnmorska på familjens hus i Kumla.

– De som söker hjälp säger att de förändras i humöret, är ledsna. Framför allt ger det sig uttryck mot anhöriga. Vi pratar om det och försöker konstatera om det är pms. Det hindrar kvinnan i hennes liv och kan vara begränsande. Man känner sig otillfredsställd och känner inte igen sig själv. Vissa misstänker att de är deprimerade. Då gäller det att bena ut vad som är vad.

– Jag tänker att man borde öka förståelsen. Samhället går ut på att vi ska vara högproducerande, säger hon.

Lena Henriksson är 45 år och har haft migrän i samband med mens sen tioårsåldern.

– Jag går på halvfart och är inte lika skärpt. Ibland blir jag så förbannad på att det är så. Det är kanske fyra dagar varje månad som man blir påverkad och inte funkar normalt.

Hennes lösning är att äta ipren och köra på. Att stanna hemma från jobbet är inte aktuellt.

– Det känns inte som att man är riktigt sjuk. Jag har haft det med mig hela mitt liv, så det är något jag lever med, säger hon.

Hon upplever att män speciellt har svårt att förstå och ställer sig frågande till att det ens är ett problem.

– De förstår inte kopplingen mellan migrän och mens utan tror nästan man är hypokondriker.

Lena pratar inte om sina problem på jobbet.

– Det känns som en kärringproblematik som inte är så stor att jag vill ta upp det.

Att lindra sina pms-problem genom en sund livsstil är ett vanligt råd. Liliana Fagerlund poängterar vikten av tid till vila.

– Man försöker vara högeffektiv på arbetet och hemma. Ibland behöver man stanna upp.

Vissa får tvärtemot mycket energi dagarna innan mens. De blir kreativa och får lust till stordåd. Det ska man ta vara på och inte bara känna att det är elände, fortsätter hon.

– Man ska inte vara rädd att fråga om hjälp. Kom till barnmorskan.

Hon tycker att det är viktigt att det här lyfts upp för att skapa förståelse för kvinnors situation.

Mer läsning

Annons