Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer sol kan ge färre fästingar

Inte alla njuter av de höga sommartemperaturerna. Värmen och torkan tar knäcken på fästingar. Fästingar trivs nämligen bäst när fuktigheten i luften är hög.

Annons

– Man kan egentligen inte svara på hur många fästingar som dör, det är ju inte så att vi räknar dem. Men det man vet är att fästingar är beroende av att få tillräckligt med fukt och just nu är det väldigt varmt, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Han berättar att den pågående värmeböljan minskar risken för att det blir ett riktigt fästingår, men det beror på hur resten av sommaren blir och hur långa de torra perioderna är.

– Fästingarna drar sig undan till områden där det finns skugga och där det är svalt. När det är svalare så klättrar de högt upp på grässtråna där de kan haka sig fast på ett djur eller en människa som passerar förbi. Fästingar lever i genomsnitt i tre år och behöver bara dricka blod två till tre gånger under sitt liv, säger Lars-Åke Janzon.

Många fästingar har överlevt den kalla vintern på grund av det tjocka snötäcket.

– Snötäcket gjorde att fästingarna isolerades, de har levt långt under marken, säger Lars-Åke Janzon.

Hur ser läget ut med fästingsjukdomar i Örebro?

– Borrelia finns i Örebro. Men TBE, som är en farligare sjukdom och som man faktiskt kan dö av, finns främst i Stockholmsområdet. Förra året drabbades 500 personer av TBE. Antalet ökar varje år.

Mer läsning

Annons