Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mest regn i Sverige

Kilsbergen fick mest regn i Sverige under dygnet mellan torsdags och fredagsmorgonen med 80 millimeter.

Annons

Gårdagens kraftiga regnväder lyfte länet till en topplacering när det kommer till vattenmängd. Under det senaste dygnet, från 08.00 på torsdagsmorgonen till samma tid på fredagsmorgonen, slog Kilsbergens Sverigerekord med 80 millimeter regn över SMHI:s mätstation.

- Det har antagligen kommit ännu mer på sina håll, men över just vår mätstation regnade det 80 millimeter under dygnet, berättar meteorolog Alexandra Ohlsson.

Nederbördsområdet var omfattande och bar på ovanligt mycket vatten.

- Det man kallar "större regnmängder" i prognoser brukar vara runt 40 millimeter, så det här är väldigt mycket.

Vad händer nu?

- Regnområdet från i går är nu över västra Götaland, men kommer röra sig mot Örebro igen och ge regn, men inte alls samma mängder som i går. Sen beräknas det fortsätta norrut.

Rekordet på 80 millimeter är visserligen högst, men långt från Sverigerekordet genom tiderna. Det tog man hem i Norrbotten 1997 när man i Fagerheden mätte 198 millimeter regn under ett dygn.

SMHI:s hydrologer, som tittar på hur vattenflöden påverkas menar att man inte kan se någon större skillnad från tidigare.

- Tittar man på hur naturen i stort påverkades av gårdagens kraftiga regn, kan man säga att det inte var någon större händelse. Marken kunude nog ta hand om det mesta, berättar Katarina Norén på SMHI.

- Däremot lokalt, inne i städerna, är det helt klart mycket vatten och det som ställer ju till det.

Nerikes brandkår fick jobba hårt under gårdagen.

- Under kvällen och natten fick vi åka ut till åtta olika adresser för att pumpa ur vatten ur hus, säger inre befäl Janne Backström. Dessutom tror jag kommunens personal var ute på en hel del, men de tar främst sina lokaler.

Under fredags förmiddagen fick räddningstjänsten rycka ut till Kumla Folkets hus vars källare översvämmats.

Mer läsning

Annons