Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern: Örebro blir regionkommun

Civilminister Stefan Attefall utlovade under tisdagen att Örebro län blir en av landets sex nya regionkommuner. Ett besked som mottogs med stor glädje av landstingsstyrelsen.
– Väldigt skönt, flera års arbete som nu gett resultat, säger ordföranden Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Annons

Det var i en debattartikel i tisdagens Dagens Nyheter som civilminister Stefan Attefall (KD) berättade att förslaget att banta landets 21 länsstyrelser till elva skrotas. Samtidigt lovade civilministern sex nya regionkommuner, förutom Örebro även i Jönköpings, Gävleborgs, Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län.

– Inget formellt beslut är taget än men det vore uppseendeväckande om det inte blir av nu när ministern sagt det, säger Forsberg-Fransson.

– Vi har arbetat för det sedan början av den här mandatperioden. Kanske var det den långsiktigheten som gjorde att vi fick ja.

Allt under ett tak

Övergången till regionkommun ska ske första januari 2015 och förändringen innebär att landstinget och regionförbundet går samman till en organisation. Den nya organisationen får ett övergripande regionalt ansvar, bland annat över hälso- och sjukvård, infrastruktur, klimat, entreprenörskap och turism.

– Framför allt blir det enklare för medborgarna. Vi samlar allt under ett tak och får en dörr in i stället för flera. Det gör att vi kan använda våra resurser och de kunskaper som finns i länet bättre och underlätta för samarbete mellan olika områden. Mindre pengar kommer gå åt till administration, menar Forsberg-Fransson.

Omställningen i fas

Några negativa effekter av omorganisationen tror inte Forsberg-Fransson länsborna kommer känna av.

– Jag har svårt att se det. I omställningsarbete finns det alltid en risk att man ”tappar fart” i en del frågor. Men jag känner att vi ligger så bra med i arbetet att vi undviker det.

Mer läsning

Annons