Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskad arbetslöshet i länet

Arbetslösheten i Örebro län minskar allt snabbare, och allra mest i Laxå där arbetslösheten minskar mest i hela landet. I januari anmäldes drygt 1 900 lediga jobb till Arbetsförmedlingen i Örebro län, den högsta siffran på flera år.

Annons

– Visst är det roligt att arbetslösheten minskar så snabbt i Laxå, säger arbetsförmedlingschef Annika Lyttbacka. Industrin i Laxå drabbades både hårt och snabbt av konjunkturnedgången. Men nu har det vänt rejält för många företag.

– Sen kan det ju bli ett problem med att många ungdomar flyttar från Laxå, precis som från andra små kommuner runt om i landet, nu när det vänder och industrierna behöver anställa igen.

1 908 lediga jobb

Totalt anmäldes 1 908 lediga jobb till länets arbetsförmedlingar i januari. Det är 1 111 fler än för ett år sedan. 12 procent av de som var arbetslösa i december fick ett arbete i januari. Det är något högre än genomsnittet i riket. I januari fick 1 649 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Örebro ett arbete. Det är 203 fler än för ett år sedan.

– Vi ser att konjunkturen fortsätter att förstärkas. Arbetsmarknaden blir allt ljusare och mer stabil. Det går snabbare och lättare för arbetssökande att få arbete.

Den sammanlagda andelen personer som antingen är inskrivna som arbetslösa eller deltagare i program med aktivitetsstöd var i januari 7,7 procent av länets befolkning 16 - 64 år (13 578 personer). Det är en minskning med 1,1 procentenheter eller 2 175 personer. I samtliga kommuner i länet är den sammanlagda arbetslösheten lägre än för ett år sedan. Den största minskningen i hela landet finns i Laxå, där har antalet arbetslösa minskat med en tredjedel på ett år. Andelen arbetslösa i relation till befolkningen har där minskat från 9,0 till 5,7 procent.

Mer läsning

Annons