Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskad arbetslöshet i länet

Arbetslösheten minskar i länet och landet. Och den positiva trenden fortsätter även under nästa år. Men fortfarande är det svårt för ungdomar med låg utbildning, utrikesfödda kvinnor och alla över 55 år att få ett jobb. Det visar arbetsförmedlingens höstprognos.

Annons

– Örebro län har haft en bra utveckling under året. Antalet anställda har ökat med 2 200 personer, vilket är 200 fler än före nedgången, då vi tappade cirka 2 000 tjänster. Det är bara de tre storstadslänen samt Halland och Uppland som redovisar fler nya jobb säger Annika Lyttbacka, chef för arbetsförmedlingen i Örebro.

Och fortsättning följer?

– Ja, sysselsättningen bedöms öka under det kommande året med 1 600 personer framför allt inom de privata tjänstenäringarna som bygg, industri samt jord- och skogsbruk. Det är bara storstadslänen och Dalarna som beräknas få större ökning. Däremot bedöms antalet anställda inom offentlig verksamhet minska något under året, fortsätter hon.

Varför har Örebro län klarat återhämtningen från finanskrisen så bra?

Arbetsförmedlingens höstprognos bygger på intervjuer med 500 slumpvis utvalda företag i länet.

– Den frågan ställer vi oss också. Vi vet ju att industrin i länet, som Atlas Copco och Arvin Meritor, har återanställt. Men det har ju skett även i andra län.

I dag är 13 200 i arbetsför ålder öppet arbetslösa eller deltar i arbetsmarknadspolitiska program. Det är 7,5 procent av länets befolkning mellan 16-64 år. I slutet av nästa år beräknas arbetslösheten att vara nere i 6,9 procent, eller 12 100 personer.

– Den största svårigheten att ta sig ut på arbetsmarknaden förutses nu som tidigare för ungdomar med avbruten eller inte fullföljd gymnasieutbildning, utrikes födda, framför allt kvinnor, samt funktionshindrade, säger Annika Lyttbacka.

– Vi vet till exempel att 16,6 procent av alla elever som slutade grundskolan läsåret 2009/10 saknade gymnasiebehörighet. Det är sämst i hela landet.

Hur ska ni få ut dessa grupper i arbetslivet?

– Vi får hänvisa till olika utbildningsvägar och att visa det inte bara är högskoleutbildade som får arbete. Det krävs hantverkare och anställda i vården, för att ta några exempel.

– Vi kommer att erbjuda mötesplatser där arbetsgivare och arbetstagare kan träffas. Vi har många lyckade exempel från de träffar som vi redan har genomfört.

Varför sjunker inte arbetslösheten mer?

– I en högkonjunktur ökar arbetskraften när fler slutar studera. En annan bidragande orsak är alla som vid årsskiftet lämnade sjukförsäkringen, svarar Annika Lyttbacka.

Yrkesbarometern

Bedömning av arbetsmarknadsläget ett år framåt.

Bristyrken: Byggnadsplåtslagare, civilingenjörer (elkraft och maskin), CNC-operatörer, förskollärare, läkare, svetsare, verktygsmakare, IT-specialister (webbdesign, projektledare, IT-arkitekt), specialistsjuksköterskor.

Överskottsyrken; Barnskötare, försäljare (dagligvaror och fackhandel), köks- och restaurangbiträden, lagerarbetare, parkarbetare, personliga assistenter, truckförare, vaktmästare, vårdbiträden.

Källa: Arbetsförmedlingen

Mer läsning

Annons