Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbruket av alkohol ökar under semestern

Augusti är den månad då flest länsbor söker hjälp för sitt alkoholmissbruk. Men det är för tidigt att säga hur sommarens drickande har varit.

Annons

I helgen arrangerar Anonyma alkoholister sitt riksmöte i Örebro och fokus kommer så klart ligga på alkoholmissbruk. Efter sommarens ledighet och soliga grillkvällar är det många som tar med sig alkoholproblemen in i vardagen.

Tommy Strandberg är verksamhetschef på Beroendecentrum i Örebro och bekräftar bilden.

– Nu har vi fullt här igen och det kommer alltid en topp efter sommarsemestern, menar Strandberg men poängterar samtidigt att det är för tidigt att säga exakt hur många som har sökt hjälp.

Trenden de senaste åren är annars att något färre länsbor akut söker hjälp för sitt alkoholmissbruk. Strandberg tror att den allt mer flexibla semestern ligger bakom nedgången.

– Numera har folk inte semester samtidigt och då får man heller inte samma topp. Fler har olika upplägg på sin semester helt enkelt.

Hur mycket spelar vädret in för länsbornas alkoholkonsumtion, tror du?

– Inte så mycket. Visst kan det bli mer drickande om det är en fin sommar men i stort sett ger det ingen skillnad och är ingen avgörande faktor.

Inte heller Örebropolisen har några exakta siffror att presentera kring sommarens alkoholkonsumtion och brotten som alkoholen för med sig.

Men att alkohol och brott går hand i hand är ingen vågad gissning.

– Erfarenheterna hos poliser, i såväl yttre tjänst som utredande tjänst, är att en stor del av gärningsmännen är påverkade av alkohol, säger Lars-Olof Lundh, tillförordnad chef för avdelningen grova brott på Örebropolisen.

Kan man säga vilka brott som alkoholen ligger bakom?

– Säg de brott som alkoholen inte ligger bakom ... Även om det inte finns några siffror så är det väldigt vanligt, speciellt när det gäller våldsbrott. Det behöver man inte vara vetenskapsman för att lista ut, det räcker med att ställa sig på Stortorget i Örebro en fredag- eller lördagkväll för att se.

Att se vilka brott som begåtts med alkohol i blodet är ett omfattande och svårkontrollerat arbete. Förutom då de brott som begås just för att en viss alkoholgräns är nådd, som till exempel rattfylla.

Förra året anmäldes nästan 18 000 rattfylleribrott i landet och cirka 470 i Örebro län.

Men vad kan man då göra åt de alkoholrelaterade brotten? Lars-Olof Lundh ser en lösning. Men det är en drastisk och knappast speciellt trolig utopi.

– Om man förbjöd innehav och försäljning av alkohol och på det sättet torrlade hela Sverige, skulle man få en drastisk sänkning av antalet anmälda brott, inte minst våldsbrotten. Men dit är vi nog inte riktigt på väg, summerar Lundh.

Daniel Lagerqvist

[email protected]

Mer läsning

Annons