Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandlade katt – frias från djurplågeri

En 27-årig länsbo misshandlade en katt så svårt att den fick avlivas. Nu frias mannen från djurplågeri. Enligt tingsrätten är det bevisat att katten utsatts för kraftigt våld – men att mannen inte haft uppsåt att skada katten.

Annons

Mannen, bosatt i länet, åtalades för djurplågeri och skadegörelse efter att ha misshandlat sin före detta flickväns katt en dag i februari tidigare i år. Enligt tingsrätten är det utrett att katten har utsatts för kraftigt våld – bland annat orsakades tre frakturer på bäckenet och underhudsblödningar på stora delar av kroppen.

27-åringen har berättat att han ”dansade” med katten och att en hund plötsligt hoppade mot hans bröst. Samtidigt blev katten rädd och bet mannen i tummen varefter han reflexmässigt kastade ner henne i backen.

En veterinär har hörts och uppgett att det verkar konstigt att ett kast i golvet skulle orsaka sådana omfattande skador, men att det inte är uteslutet.

Rätten skriver att det inte är klarlagt att mannen har utövat mer våld än att ha kastat katten i golvet.

Tingsrätten konstaterar vidare att mannen borde ha insett att katten kunde ha skadats, men att han inte haft direkt uppsåt att skada katten på det sätt som skedde. 27-åringen har alltså inte eftersträvat att skada katten. Därför frias mannen från anklagelserna om djurplågeri och skadegörelse.

Mer läsning

Annons