Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandlande man fick straffet sänkt

Göta hovrätt tycker annorlunda än Örebro tingsrätt om ett åtal för grov kvinnofridskränkning.

Annons

Tingsrätten dömde den åtalade 23-åringen till fängelse sex månader och skadestånd på 34 000 kronor, för grov kvinnofridskränkning.Men hovrätten dömer honom istället för misshandel samt olaga hot.Straffet blir villkorlig dom i kombination med samhällstjänst 100 timmar och skadeståndet minskas till 17 000.

Mannen hade begärt att hovrätten skulle ogilla åtalet helt och hållet och även kravet på skadestånd.

Åklagaren höll fast vid sina yrkanden.

Separation

Då det gäller grov kvinnofridskränkning framhåller hovrätten att om ett brott ska bedömas på det sättet ska gärningarna ha varit ett led i upprepad kränkning av integriteten. Dessutom ska de allvarligt skadat självkänslan på den som utsätts. Det ska också handla om flera gärningar med visst tidsmässigt samband.

Hovrätten tycker inte att det förhåller sig så i det här fallet.

Domstolen hänvisar till att paret skulle separera och att det förekom ömsesidig ordväxling som inte kan ses som att mannen ville kränka kvinnans integritet. Åtalet för grov kvinnofridskränkning ogillas därmed.

Misshandel och hotIstället döms mannen för tre fall av misshandel, två fall av ringa misshandel samt olaga hot i ett fall.

Göta hovrätt anser att villkorlig dom i kombination med samhällstjänst är en lämpligare påföljd än det fängelsestraff tingsrätten beslutade om.

Ett hovrättsråd ville döma för grov kvinnofridskränkning och en nämndeman ville att straffet skulle bli fängelse tre månader. Men majoriteten i hovrätten var av annan uppfattning än de båda.

Mer läsning

Annons