Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt och useltbehandlad av polisen

Ann-Sofie Henriksson stoppades misstänkt för drograttfylleri. Polisen tyckte att hon ”såg ut som en missbrukare”. Men Ann-Sofie var spiknykter.
– Jag har aldrig blivit så dåligt behandlad i hela mitt liv, säger hon.

Annons

En fredagskväll i juni satte sig Ann-Sofie Henriksson i bilen hemma i södra länsdelen för att hämta sin 7-årige son som blivit magsjuk på Svenska kyrkans läger i Skrekarhyttan utanför Nora. När hon vid niotiden började närma sig lägret blev hon stoppad av en polisbil på länsväg 244.

– En kvinnlig polis kom fram och bad mig blåsa. När det visade negativt gick hon tillbaka och i stället kom en manlig polis från en civilbil och började förhöra mig, säger Ann-Sofie.

Försökte försvara sigHan frågade hur Ann-Sofie ”egentligen mådde”, och vad hon gjorde ute så sent. Sedan stack han in huvudet i Ann-Sofies bil och kommenterade att hon hade stora pupiller.

– Jag gick ur bilen och bad honom tänka på sitt bemötande. Då tände han till direkt och berättade att det var han som bestämde.

”Du kan börja med att ta av dig jackan för du ser ut som en sån som har några gram på dig”, ska polisen ha sagt. Ann-Sofie försökte försvara sig och då fortsatte polisen med att säga att han aldrig hade fel på sin känsla.

Fick bilen genomsöktPolismannen stannade kvar och sökte genom Ann-Sofies bil med hund. Samtidigt körde två andra poliser Ann-Sofie till Lindesberg lasarett. Där fick hon lämna urin- och blodprov, och hon fick hjälp att ringa sin man Fredrik som åkte och hämtade sonen.

– Även på sjukhuset blev jag väldigt dåligt behandlad. Personalen låtsades som att jag inte fanns, och frågade polisen om mitt namn och personnummer.

TankeställareAnn-Sofie jobbar inom missbruksvården och gripandet blev en tankeställare för henne.

– Det var nyttigt för mig att se det från den sidan – polisen kan inte bara tänka efter sin mall. De menade att jag var amfetamin-påverkad för att jag var torr i munnen, men det berodde på nervositet. Och pupillerna är större på en närsynt person när det är mörkt ute, det borde de verkligen veta.

Efter att Ann-Sofie Henriksson lämnat proverna kördes hon tillbaka till sin bil av polisen. Där fick hon tillbaka sina nycklar.

– Då blev jag nästan mest irriterad. De påstår att jag har tagit amfetamin och ändå låter de mig köra därifrån.

Inga drogerNär Ann-Sofie greps skrevs en notis på na.se där polisen uppgav att hon ”visade tydliga tecken på att vara påverkad”. Men Ann-Sofie är inte ute efter att sätta dit någon, och vill inte anmäla händelsen.

– Polisen jag träffade måste inse att han utsätter både sig själv och sina kolleger för fara. Någon annan som blir lika dåligt behandlad kan välja att gå till attack.

Först i förra veckan fick Ann-Sofie provsvaren från Lindesberg lasarett. De visade att hon inte hade tagit några droger.

Mer läsning

Annons