Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monsunregn i Pakistan

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

De värsta monsunregnen i Pakistans historia har skapat katastroftillstånd efter stora översvämningar och svåra jordskred.

Annons

Monsunen är en årstidsbunden luftcirkulation i Sydostasien som orsakas av skillnaderna i temperatur mellan hav och land. Landmassor reagerar snabbare och kraftigare på solinstrålning än havet. Under sommaren värms luften över land upp, blir varmare och lättare än omgivande luft och stiger. En bit upp i atmosfären kommer då lufttrycket, d v s tyngden av den luft som ligger ovanför, att stiga och på denna höjdnivån blir trycket högre över land än över hav. Detta leder till att luft på denna nivån strömmar ut över havet.

Lufttrycket vid marken faller då över land och stiger över hav och för att återställa balansen fås en vind i lägre nivå från hav in över land. Detta är principen för sommarmonsunen som för in fuktig luft över Indien och Sydostasien. Den fuktiga luften stiger upp över terrängen in mot Himalaya och ger kraftiga regn. På vintern är det istället havet som är varmare än landområdena och cirkulationen blir omvänd. Vintermonsunen för då istället torr och kall luft från kontinenten ut över Indiska oceanen. Exempel på samma typ av cirkulation men i en mycket mindre skala är sjö- och landbrisen som vi ser längs de svenska kusterna under vår och sommar.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons