Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morning glory - en himmelsk rulltårta

Har du några speciella planer för slutet av september och början av oktober?

Annons

Om inte har jag förslaget att du ska bege dig till Australien och närmare bestämt Carpentariaviken i Queensland. Nu undrar du kanske varför just hit… Jo, under just denna period utspelar sig ett fantastiskt fenomen om du lyfter blicken mot skyn. Du måste befinna dig på den sydligaste punkten av viken för att kunna se denna jättelika molnrulle som driver in från havet

Den kan bli över 1000 kilometer lång och rör sig mot kusten i en hastighet av 60 km/h. Det som får detta molnfenomen att skapas är när två tropiska frontsystem kolliderar med varandra norr om Cape York-halvön. Detta medför att luft längre ned mot havet pressas uppåt i atmosfären som i sin tur medför att det skapas en stående våg. En störning i atmosfären bildar en rulle av rörlig luft som vandrar ned mot sydväst.

Molnrullen skapas alltså när fuktig luft transporteras från havet av kraftiga uppåtvindar mot molnets framkant där då ständigt nya moln bildas. Det är många som passar på att utnyttja de vindar som skapas i samband med denna molnrulle. Både segelflygare, hängglidare och privata plan tar nytta av dess vindar. På ovansidan av molnrullen kan de komma upp i hastigheter på upp emot fantastiska 150 km/h.

Mer läsning

Annons