Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndighet utreder inte explosionen

Den kraftiga sprängningen på tisdagen vid Bofors test center var inget ovanligt.- Bofors vet om att det här kan hända, säger Helen Cerwall, handläggare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Annons
Varningsskylt, Saab Bofors Test Center, Bofors skjutfält.

Bofors test center anmälde direkt i går till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap den kraftiga sprängning som skakade stora delar av Örebro län på tisdagseftermiddagen.

Anmälan kom in strax före klockan 18 och där meddelade Bofors Test Centers vd Stefan Krol företaget under dagen ”haft en oönskad händelse på sin brännplats utanför Karlskoga (10 km till närmsta granne). Några hundra kilo av en civil ’dynamittyp’ (ej pentyl) hade detonerat under destruktion vilket skapat en stor smäll som uppmärksammats i medier.” Anmälan berättade att rutiner följts och det här sker ungefär vart tredje år, men att den här gången blev det en ovanligt kraftig smäll. Stefan Krol menar i anmälan att det varken är en olycka eller tillbud och därför inte anser sig ha någon rapporteringsskyldighet, men vill ändå informera MSB då det har uppmärksammats stort i lokala medier.

- Nu gör de en bedömning av vad som hänt och rapporterar till oss, säger Helen Cerwall vid MSB:s tillsynsenhet.

Helen Cerwall berättar att myndigheten med största sannolikhet inte gör en egen utredning av det som hänt. Men ärendet har ännu inte varit uppe för diskussion.

För ett år sedan gjorde MSB ett tillsynsbesök vid Bofors test center och hade inga större anmärkningar på verksamheten.

Mer läsning

Annons