Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA 10/10 2011: Anmälningar om falska barnbarn strömmar in

Örebropolisen har nu åtta anmälningar om äldre kvinnor som senaste dagarna råkat ut för bedragare som påstår att de är deras barnbarn.

Annons

I åtminstone ett fall i Örebro har falska barnbarn fått både kontanter och värdesaker.

I söndags fanns fyra anmälningar men de ökade under måndagen till åtta.

– Det finns all anledning varna för de mycket fräcka bedragarna och det är mycket viktigt att den som drabbats polisanmäler, säger polisens informatör Mats Nylén.

Tror du det finns fall som inte anmälts?

– Det kan vara så att de äldre pratar med sina anhöriga och att det först då anmäls.

Bedrägerier av det här slaget förekommer på olika håll i landet. I Stockholm fick polisen på kort tid 40 anmälningar om att personer ringt kvinnor, främst i 80-90-årsåldern, och börjat med att säga ”det är ditt barnbarn”.

Det bedragarna hoppas på är att den som blivit uppringd svarar med att säga ett namn på ett barnbarn och bedragaren hakar genast på. Det falska barnbarnet börjar berätta att ett lån behövs till en bil och att läget är akut. Bedragaren förställer också rösten och gör så att det hörs dåligt i telefonen.

– Samvetslösa bedragare utnyttjar att för en person i 80-årsåldern är barnbarnen det käraste som finns. Farmor eller mormor är beredd att hämta ut pengarna som krävs eller också finns det pengar liggande hemma, säger kommissarie Ulf Göranzon vid länskriminalen i Stockholm.

60 000 kronor eller mer

Falska barnbarnet kan förstås inte själv komma och hämta och kommer med olika förklaringar till det. Istället ska en kompis skickas som bud.

– Hämtningen brukar ske snabbt i fall där bedrägerierna fullbordas och sedan är pengarna borta.

Bedragarna har också ökat beloppen , från början handlade det om maximalt 10 000. Nu är summorna uppe i 60 000 och mera.

Ulf Göranzon säger att det är viktigt att den som har en äldre anhörig pratar med dem och varnar för de bedrägerier och bedrägeriförsök som pågår.

Mer läsning

Annons