Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA avslöjar: Landstingschef avstängd för omfattande fiffel 

En psykiatrichef i landstinget misstänks ha anställt sin sambo – och sett till att lönen blev högre än vad den skulle vara. Nu stängs chefen av.

Annons

Till slut fick personalen nog och slog larm i ett brev till landstingsledningen för psykiatrin.

– Vi har utrett anklagelserna och vi har sett att det finns substans i dem. Vi ser allvarligt på det här och chefen är avstängd under utredningen, säger Daniel Jansson Hammargren, verksamhetschef inom landstingets psykiatri.

I brevet rapporterade personalen att chefen anställt sin sambo på timmar, men att sambon fått ut lön som inte stämmer överens med faktiskt arbetad tid.

Personalen rapporterade också att chefen köpt in möbler till verksamheten från sambons firma och låtit landstinget betala.

Anklagelserna i brevet fick landstinget att agera. Chefen blev avstängd från sin tjänst och en omfattande utredning sattes i gång.

– Vi har utrett fallet ett par år tillbaka, berättar Daniel Jansson Hammargren.

Chefen är nu informerad om vad landstinget hittat i sin utredning. I nästa vecka kommer ärendet förmodligen att kunna avgöras. Chefen är fackligt ansluten och facket är inkopplat.

Kommer det att bli aktuellt med uppsägning eller avsked?

– Det kan jag inte kommentera, eftersom det inte är avgjort. Ärendet fortsätter nästa vecka, säger Daniel Jansson Hammargren.

Hur ser du på att sambon till chefen blev anställd?

– Det är olämpligt att anställa en person i nära relation, men periodvis kan vi ju tvingas in i en sådan situation. Det allvarliga i det här ärendet är det andra som upptäcktes när vi gjorde utredningen.

Vad var det mer exakt som ni upptäckte?

– Det kan jag heller inte kommentera nu, mer än att vi har sett att det finns substans i anklagelserna och att vi ser allvarligt på fallet.

Kan det bli aktuellt med en polisanmälan från landstingets sida?

– Det kan jag inte kommentera nu. Vi avvaktar vad som kommer fram i ärendet i nästa vecka.

Landstingets förhandlingschef Roland Hennerdal har inte varit med om något liknande fall under sina åtta år som förhandlingschef. Det som hänt är väldigt ovanligt, konstaterar han.

– Det är klart att ledarskap bygger mycket på förtroende och här har det brustit, säger han och fortsätter:

– Det är klart att detta kommer att föra med sig att vi tänker över hur vi kan ändra våra rutiner för att förhindra att det upprepas.

Hur utbildar landstinget sina chefer?

–Vi har naturligtvis utbildning för våra chefer i det formella ledarskapet. Vi förebygger genom att ge bra introduktion och ständig utbildning, säger Roland Hennerdal.

Mer läsning

Annons