Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-chefen: Slopa straffskatten nu

Elva tidningschefer, däribland NA:s Katrin Säfström, kräver i dag att reklamskatten ska avskaffas.
– Det är obegripligt att man inte har fattat beslut i den här frågan tidigare, säger hon.

Annons
NA:s Katrin Säfström och tio andra tidningschefer anser att den föråldrade reklamskatten snedvrider konkurrensen.

Reklamskatten infördes för 41 år sedan, i en tid då det inte fanns reklam i radio och tv. 

– I dag har situationen för morgonpressen blivit väldigt tuff, och då är det märkligt att vi ska betala skatt för något som etermedier slipper göra, säger NA nytillträdde tidningschef Katrin Säfström.

Även internet och direktreklam är undantagna. Reklamskatten gäller endast svensk dagspress.

Dagens Nyheters Peter Wolodarski, Svenska Dagbladets Lena K Samuelsson och Aftonbladets Jan Helin är andra tidningschefer som skriver under debattartikeln i Dagens Nyheter i dag.

"Journalistiken befinner sig inte i kris, men journalistikens traditionella affärsmodell är satt under hårt tryck. Och det kan i sin tur undergräva basen för den tredje statsmakten och därmed också demokratin", skriver de.

Nerikes Allehanda betalar cirka 2,2 miljoner om året i reklamskatt.

– För oss motsvarar det fem-sex tjänster som vi skulle ha i stället, säger NA:s nytillträdde tidningschef Katrin Säfström.

Total sett ger reklamskatten drygt 90 miljoner i intäkter till statskassan. "En försumbar del av statsbudgeten", anser tidningscheferna, men den motsvarar 150 journalisttjänster, det vill säga en stor tidningsredaktion.

Datumet för debattartikeln är inte valt av en slump. Just i dag arrangerar riksdagens konstitutionsutskott ett seminarium om det ekonomiska läget för dagspressen, och tidningscheferna ser det som ett tecken på att politikerna faktiskt är intresserade av att ta reda på hur dagspressen mår.

Katrin Säfström är hoppfull om att den lag som de  politikiska partierna i över tio år har varit eniga om att ta bort nu faktiskt ska försvinna.

– Jag tror det finns ganska goda möjligheter, säger hon.

LÄS MER

Lagen om skatt på annonser och reklam

Mer läsning

Annons