Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA granskar Fas 3:3 700 kronor i månaden

Jorma Seivola jobbar i sitt anletes svett vid den hydrauliska vedklyven vid Alnängen. Han är en av länets 900 deltagare i fas 3, som sysselsätter långtidsarbetslösa. Jorma får ut 3 700 kronor i månaden i ersättning.

Annons
Jorma Seivola.

Jorma Seivola arbetade som fastighetsskötare på Riksbyggen i 25 år. För fyra år sedan lades vaktmästerisysslorna ut på entreprenad och Jorma blev arbetslös.

Han har varit med i fas 3 i ett år. Tidigare var han i fas 1 och 2, men där hände det ingenting, han fick vara hemma den mesta tiden. 

– Tidigare var jag också här. Då var det genom aktivitetsgarantin som jag tog hand om ved, och körde ut till grillplatserna i Oset och Rynningeviken.

Jorma har tinnitus och kan inte köra röjsåg. När han inte klyver ved är han med och lägger plattor vid Naturens hus.

– Jag hoppas att de skrotar hela systemet med fas 3, jag gillar inte att jobba gratis. Det är förnedrande att ta emot försörjningsstöd från socialen när man arbetar heltid. De säger att det ska löna sig att arbeta, men det gör det inte i mitt fall.

I NA, måndag, berättar vi om hur politikerna Eva-Lena Jansson (S) och Elisabeth Svantesson (M) ser på fas 3. Forskaren Anders Forslund är kritisk:

– Om fas 3 fungerar som det är tänkt kan man misstänka att det inte kommer att leda till jobb särskilt ofta.

Läs artiklarna: Klicka på någon av länkarna till höger så kommer du till tidningssidorna.

Tipsa NA om Fas 3! Skicka ett mejl till [email protected]

Diskutera Fas 3! Klicka här för att komma till en artikel du kan kommentera

Mer läsning

Annons