Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA granskar: För lättatt få körkort för buss

När eleverna på Komvux bussförarutbildning i Kumla kör upp för en lärare på skolan klarar de flesta körkortet. Men när de blev tvungna att köra upp på Trafikverket klarade bara en av tolv kraven för körkort.

Annons

Eftersom Kumla kommuns vuxenutbildning i höstas saknade en lärare med förarprövarkompetens fick busseleverna visa sina färdigheter genom Trafikverkets körprov. Skolan bedömde dem som redo för körkort efter 15 veckors utbildning. Men det gjorde inte Trafikverket. Bara en elev fick körkort.

– Det är väl så här vi misstänker att det ser ut på skolorna. Det finns andra exempel där man sett att bara någon enstaka elev klarar Trafikverkets prov, säger en källa på

Transportstyrelsen, som inte vill bli citerad med namn.

De 12 eleverna har sammantaget gjort körprovet 30 gånger. Drygt fyra månader efter att de gjorde provet första gången har sju av 13 fått busskörkort.

– Enligt lärarna är det en slump att det har blivit så här. Det var ovanligt många just i den här gruppen som hade dåliga förkunskaper, säger Rolf Östman, rektor för Komvux i Kumla.

Vad säger det här om kvaliteten på utbildningen?– Klart att jag blivit fundersam över varför den här kursen avviker så kraftigt gentemot tidigare, eftersom samma krav ska gälla oavsett om eleven förarprövas på skolan eller kör upp på Trafikverket. Just i busskurserna brukar det bara var en och annan som missar att klara körkortet på skolan, säger Rolf Östman.

Efter att en person anmält Komvux i Kumla för att felaktigt utfärda körkort till elever håller Skolinspektionen och Transportstyrelsen just nu på med en tillsyn av utbildningen.

Läs mer om granskningen av yrkesförarutbildningarna i Kumla i dagens och morgondagens NA. Vill du köpa ett digitalt lösnummer? Klicka här.

Efterlysning: Vad tycker du om körkortsutbildningarna på gymnasiet och Komvux? Vad har du för erfarenheter av buss- och lastbilschaufförer?

Mejla [email protected] eller [email protected]

Mer läsning

Annons