Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA:s tidningschef: Domen är en seger för tryckfriheten

Annons

Det känns alltid obehagligt att tala om en ”seger” när någon blir dömd. Men ser man till vad som egentligen sägs i den här domen är Lindesbergsmålet utan tvekan en seger för tryckfriheten. Den självklara rätt som människor har,att vända sig till media för att påpeka orättvisor måste vara okränkbar. Och just människor som Helena Hansson, som jobbar med allmän omsorg som finansieras av våra skattepengar, har enligt lagen rätten att anonymt påpeka när något gått snett utan att ställas till svars för det. En rätt som alltid måste försvaras.

Om samhället inte står upp för det här finns risken att människor som jobbar i offentlig verksamhet blir allt räddare och tystare. I en tid av rationaliseringar och krav på ökad effektivitet kan det här bli förödande. Man vågar helt enkelt inte slå larm.I vårt jobb möter vi allt oftare offentligt anställda som tvekar inför att prata med media, om det så är anonymt. Man är rädd för att mista sitt jobb, för att straffas på ett eller annat sätt.

Nu blev det dagsböter för den chef som bröt mot lagen. Helt rätt, eftersom en chef inom offentlig verksamhet ska kunna reglerna. Men självklart är huvudansvaret kommunens, och följaktligen är det helt riktigt att det är den som ska stå för skadestånd till Helena Hansson.

Redan innan domen föll har Helena Hansson och hennes jobbarkompisar fått rätt i själva sakfrågan som togs upp i insändaren - detta med att de inte ville jobba gratis på nätterna. Så långt är allt gott och väl. Det som återstår är att kommunen, liksom annan offentlig verksamhet i det här länet, ser till att utbilda sina ledningar i vad som gäller. För det är inte alltid fallen är lika klara som det i Lindesberg, med vittnen som kan berätta om hur efterforskningen har gått till. Och just därför är det heller inte lika vanligt att Justitiekanslern (JK) verkligen kan driva fallen. Oftast framförs frågor och kanske hot, öga mot öga och är svåra att bevisa.

Det är heller inte vanligt att enskilda anställda faktiskt står på sig och har mod att driva sådana här saker till sin spets. På så vis är Helena Hansson en riktigt tuff person med ett stort mått av civilkurage, både ur aspekten att våga strida för sina egna och jobbarkompisarnas arbetsvillkor och för sin demokratiska rätt att sätta ner foten.

Man önskar att fler var som hon. Torsdagens seger visar ju att det är fullt möjligt att faktiskt få rätt.

Mer läsning

Annons