Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Na.se och Tvärsnytt kan inleda samarbete

Konkurrenter i dag – samarbetspartners i morgon? Ett nytt avtal kan göra det möjligt att visa Tvärsnytts nyheter även på na.se i framtiden.
- Det är en lockande tanke, säger NA:s chefredaktör Ulf Johansson.

Annons

Stampenkoncernens utvecklingsbolag Mktmedia har skrivit ett avtal med SVT om samarbete på webben. Först ut är Östersunds-Posten och Länstidningen Östersund som från och med nästa vecka kommer att visa SVT:s regionala nyheter på sina egna sajter.

Samarbetet ska utvärdas

under hösten, men SVT:s vd Eva Hamilton är redan nu mycket positiv .

- Ett av SVT:s viktigaste uppdrag är att förmedla en kvalificerad regional och lokal journalistik. Därför strävar vi efter att erbjuda vårt innehåll på ännu fler plattformar. Vi är glada att MktMedia och Östersunds Tidningar har tagit initiativ till detta samarbete, som kommer att göra SVT:s regionala nyheter mer tillgängliga för hela publiken, säger Eva Hamilton, vd, SVT.

NA ingår i Stampenkoncernen och kan därför på sikt komma att erbjudas ett samarbete med SVT:s Tvärsnytt. Men chefredaktör Ulf Johansson vill ännu inte något besked i frågan.

- Det är för tidigt att säga. Jag tycker det är ett intressant test de gör på ÖP. Det är en ovanlig kombination, regional-tv och lokaltidning. Men innan vi tar ställning måste testet utvärderas ordentligt.

Vilka fördelar skulle ett sådant samarbete innebära för na.se?

- Om det skulle visa sig att detta tillför något, att det stärker na.se som den regionala nyhetsportalen, då kan det vara intressant. Public service står för trovärdighet, och därför är det en lockande tanke.

Ser du några nackdelar?

- Det skulle i så fall vara att vi ju bygger upp vår egen profil. Webb-tv är inte samma sak som traditionella nyhetssändningar. Jag tror nog inte att det är just SVT:s traditionella nyhetssändningar som kan tillföra något.

Vad händer om NA-tv och Tvärsnytt konkurrerar om samma nyhet?

- Det behöver inte vara ett problem. Det skulle snarare kunna utöka i mångfalden i bevakningen genom att en nyhet presenteras på olika sätt.

Kan NA tvingas till ett samarbete med SVT mot sin vilja?

- Det som har sagts är att den lokala prägeln är det viktigaste. Jag tror inte man köra över någon på det sättet.

När får na.se:s läsare veta hur det blir?

- Tidigaste i slutet av året.

Herman Nikolic, webb-tv-reporter på na.se, ser inte ett eventuellt samarbete med Tvärsnytt som något hot mot den egna verksamheten.

- Vi spelar i två helt olika ligor. Vi på webb-tv utgår från att göra bildmässiga inslag. SVT ska täcka allt som händer, oavsett om det passar i tv eller inte. Det som vi eventuellt kan bli konkurrenter om är stora händelsenyheter, och där är vi snabbare än SVT.

SVT:s vd Eva Hamilton ser positivt på samarbetet med regionala tidningar.
NA:s chefredaktör är avvaktande positiv.

Mer läsning

Annons