Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Journalist fick 75 000 kronor

Det blev Andreas Lovén, Skånska dagbladet, som tog hem årets Nära Journalistpris på 75 000 kronor. Hans Sternlund, Norrländska Socialdemokraten, utsågs till Årets lokalredaktör.

Annons
Andreas Lovén.

Att arbeta som journalist på en lokalredaktion kan vara en utsatt position. I värsta fall är det bara en person som ska både hitta, skriva och leverera nyheter från en hel kommun.

Med höga leveranskrav på få tjänster och tunna resurser kan göra det lätt att känna hopplöshet. Men istället för att ge upp beslutade man sig i Örebro för att försöka lyfta lokalredaktörernas självkänsla. År 2004 startades en konferens upp för lokalredaktörer från hela Sverige, ”Nära-konferensen”.

I dag startar årets konferens i Örebro och i samband med den delas varje år ut ett ”Nära journalistpriset”. Det ska gå till ”en eller flera journalister som visar att det går att skapa läsvärd, personlig och nära journalistik som betyder något på det lokala planet.”

I år tilldelades priset alltså Andreas Lovén, journalist på Skånska Dagbladet.

Han får priset för en serie artiklar i våras. Han skrev om en funktionshindrad 20-årings situation som familjehemsplacerad hos en kommunpolitiker i Staffanstorp.

- Det känns otroligt bra att få Nära-priset. Stora journalistpriset är en sak, men det är den lokala journalistiken som är absolut viktigast när man kommer från Skånskan,  sa Andreas Lovén när han tagit emot priset.

- Jag kom hit för att inspireras, och inspirerad har jag blivit.

I samband med Nära-konferensen för lokalredaktörer, med deltagare från hela landet, utsågs även Årets lokalredaktör. Det blev Hans Sternlund, som jobbar i Kiruna för Norrländska Socialdemokraten. Juryn konstaterar bland annat att ”Det som händer i Kiruna har Hans Sternlund koll på”.

– Det känns som en oerhörd uppskattning för att man ändå har gjort ett hyggligt jobb genom alla år. Jag har jobbat i Kiruna i 20 år, säger han.

Det är en hedersutmärkelse som han är mycket glad över.

– Jag är ledig på måndag och tisdag, men på onsdag dansar jag till jobbet, säger Hans Sternlund.

Mer läsning

Annons