Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära 200 våldtäkter i år

Hittills i år har 196 våldtäkter och våldtäktsförsök anmälts i länet. 96 av dem i Örebro.

Annons

Är Örebro värre utsatt än andra jämförbara städer?

– Nej säger länspolismästare Kalle Wallin och menar att det beror på hur man jämför.

Hur tänker du då?

– Min bestämda uppfattning är att Örebro och Örebro län inte är värre utsatt än andra jämförbara län. Alla län drabbas hårdare vissa perioder. Så har vi haft det senaste året. Men i en jämförelse är inte våra siffror extrema. Inom polisledningen har vi gjort noggranna jämförelser flera år tillbaka och sett att det är så.

Kalle Wallin säger att i och med att det nu finns en misstänkt som erkänt många av fallen senaste året är en lösning på gång.

En anmälan kan börja med en våldtäkt men ändras under utredningens gång.

– I ett första skede är många uppgifter oklara. Finns misstanke om våldtäkt eller våldtäktsförsök väljer vi den rubriceringen. Senare kan det ändras till ett sexuellt ofredande eller bli en avskrivning, av olika skäl.

Östergötlands län har höga siffror då det gäller våldtäkter och våldtäktsförsök både i år och förra året, 490 under år 2009 och 269 hittills i år.

– Det finns en förklaring till den höga siffran, säger Tomas Månsson chef för kriminalen i Norrköping.

Vilken då?

– En pappa anmäldes under 2009 för mer än 100 övergrepp mot sitt barn fördelat på flera år. Men anmälningarna kom 2009. I år har vi haft härvor med våldtäkter efter nätkontakter. Dessutom är Östergötlands ett speciellt län jämfört med intillliggande län.

Varför?

– Vi har två större städer, Linköping och Norrköping. I princip två Örebro. Det bidrar förstås. Våra siffror brukar ligga högre än grannlänens.

Sven-Åke Petters informationschef hos polisen i Dalarna säger att siffrorna varierar från år till år men att det inte brukar vara några extrema skillnader mellan åren.

Kalle Wallin säger att i Örebro är man noga med att direkt påbörja utredningen om anmälda våldtäkter och andra sexualbrott.

– I den speciella situation vi haft senaste tiden har vi satsat mycket stora resurser för att få så bra utredningar som någonsin är möjligt. Vi har också haft hjälp av Rikskriminalen. En utredning som är väl utförd från start är oerhört viktigt den dag målet eventuellt hamnar i domstolen.

Mer läsning

Annons