Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätbedragare åtalasmisstänkt för 16 fall

Efter polisanmälningar från lurade kunder runt om i landet åtalas en man i norra Örebro län. Han misstänks för sexton fall av bedrägerier där kunderna betalat men inte fått något i utbyte.

Annons

I annonser på internet erbjöds guldsmycken, datorer, dammsugare, kameror, tv-spel och annat. Den åtalade har i samtliga fall fått pengar från kunderna, totalt 53 000 kronor.

Hans kundkrets finns i vitt skilda delar av Sverige. Mannen, som är i 40-årsåldern, erkänner det han åtalas för. Han kommer vid rättegången i Örebro tingsrätt att krävas på skadestånd av dem som betalat men inte fått några varor.

Bluffade genom annonser

En man som ville köpa en dator satte in närmare 5 000 kronor på den åtalades konto. Men någon dator levererades inte.

En kvinna läste mannens annons och blev intresserad av att köpa ett guldarmband för drygt 5 000. Pengarna sattes in men något armband levererades inte.

En person som såg en annons om en mobiltelefon betalade 4 500 kronor men fick ingen telefon. Polisanmälningarna började komma och blev till slut många.

Då hade personer i bland annat Göteborg, Skellefteå, Huddinge, Uppsala och flera andra orter anmält att de lurats genom att betala för varor som aldrig levererats. Utredningen visar att bedrägerierna pågått tre månader. Köparna har varit i kontakt med mannen inför köpet för att fråga och närmare göra upp affären, de har sedan satt in pengar.

Bevis vid rättegången blir bland annat utdrag från kontoöverföringar och förhör med dem som betalat utan att få något i stället.

Åtals även för hot

Av praktiska skäl ska telefonförhör hållas med de flesta eftersom många är bosatta långt från Örebro, där rättegången hålls.

Förutom bedrägerier åtalas mannen också för olaga hot genom att i telefon ha sagt till en person att denne skulle bli slagen med en slägga och att det skulle gå riktigt illa. Hotet har inget med bedrägerierna att göra. I det fallet förnekar den som åtalats. Han krävs på 5 000 i skadestånd av motparten.

Mer läsning

Annons