Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Neddragningar på Tvärsnytt

Färre tjänster, slut på direktsändningarna och mindre tid för fördjupning och analys.
Från fackets håll ser man med oro på förändringarna på Tvärsnytt.

Annons

SVT förändrar sin lokala bevakning. Från och med nästa år kommer 21 regionala nyhetsprogram att finnas på tv och webben. Tvärsnytt blir ett eget program och lämnar editionen Västmanlandsnytt.

– För våra tittare betyder det att vi i ännu större utsträckning kommer att kunna fokusera på nyheter från Örebro län, säger redaktionschef Linda Hermansson i ett uttalande på Tvärsnytts egen hemsida.

Men samtidigt blir det en rad försämringar för Tvärsnytt. Redaktionen måste minskas med 3,5 tjänst. I dag vet man inte om det blir uppsägningar eller någon from av omställningspaket men klart är att man blir färre som ska göra jobbet.

– Det finns en stor oro här, säger Marcus Carlehed, ordförande för SJF-sektionen på Tvärsnytt. 3,5 tjänst låter kanske inte så mycket men vi har bara 24 tjänster här.

Facket har också reagerat på att sändningstiden kommer att minska, från 15 minuter till troligtvis tio.

– Vi tror det kan innebära mindre tid för fördjupande reportage och analyser, säger Marcus Carlehed.

Men det riktigt stora problemet tror han ändå blir att Tvärsnytt inte längre kommer att direktsändas.

– Våra lokal programledare blir kvar men kameran kommer att fjärrstyras från Falun. De tekniska tjänsterna i kontrollrummet kommer inte längre att behövas. Det innebär samtidigt att programmet måste bandas en timme innan sändning och frågan är vad det gör för journalistiken. På det här sättet kommer vi inte få med de senaste nyheterna.

Mer läsning

Annons