Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

115 000 för ett grönare Nora

Med projektet VäxtArt ska Nora bli en grönare plats. Leader Bergslagen ger 115 000 kronor till satsningen.

Annons
Bygger för odlingarna. Arbetet med VäxtArt i Nora startade idag. På bilden Kajsa Grebäck, Kerstin Wagner och Ankie Rauséus.

- Här ska vi odla olika typer av ätliga växter. Och odlingarna ska samtidigt också bli vackra odlingar att se på, berättar Kerstin Wagner, konstnärlig ledare och utställningsansvarig i NorArt.

Vi befinner oss på området Bryggeriet. Kerstin, Wanja Hjalmarsson, Kajsa Grebäck, Ankie Rauséus och Jenny Litzen arbetar med att förbereda för odlingarna.

- Det ska vara ett projekt som ska pågå i minst två år. Vi ska hinna plantera och vi ska även få fram fröer från odlingarna till att så med till nästa säsong, säger Kerstin.

Flera områden ska odlas upp på området. Och allt ska vara ätbart.

- Och alla som vill vara med och jobba med odlingarna är välkomna.

Många av fröerna kommer från Alnarps nordgen. VäxtArt genomförs i samarbete med Naturskyddsföreningen och Omställning Nora.

- Vi har i Naturskyddsföreningen pratat om att odla offentligt, om livsmedelsförsörjning och om att odla i stadsmiljö på små ytor. Nu möts dessa idéer med de konstnärliga idéerna i VäxtArts utställningar, säger Kajsa Grebäck.

Förutom odlingar ska även konstutställningar ske på området ihop med trädgårdslanden. Redan nu den 5 maj är det vernissage här intill med Ingela och Lars Agger. Då ska också de första planteringarna vara klara.

Den 19 juni är det vernissage igen, då bland annat med Claire Pentecost som visar konst gjord av kompostjord.

Det exakta sommarprogrammet är inte spikat för VäxtArt. Det finns idéer om att hyra en kock som lagar vegetarisk mat med råvaror från trädgårdslanden här.

I projektet ingår också ett konstprojekt som sker tillsammans med Borns skola samt ett guideprojekt ihop med Konstfrämjandet.

Om NorArt

Nora Art-NorArt är en ideell förening vare syfte bland annat är att skapa och driva kulturella mötesplatser för den samtida konsten och vara en aktör i länets konstutveckling.

Föreningen initierar olika konstprojekt varje år, ett av dem är sommarutställningarna i Bryggeriet i Nora.

Mer läsning

Annons