Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16 tjänster sparas nästa år

Kulturpedagogstjänsterna försvinner. Men övriga större besparingar på barn och ungdomar skjuts upp. Samverkanspartierna räknar under nästa år med att spara tio miljoner på administration, lokaler och annat som inte direkt påverkar verksamheten.

Annons

Åtta vårdbiträdestjänster, en enhetschef och en projekttjänst inom äldreomsorgen försvinner nästa år, liksom de sex kulturpedagogstjänsterna. Men de stora besparingarna ligger inte på personal utan på en mer effektiv förvaltning. Åtta miljoner räknar samverkanspartierna med att kunna spara på administration, politik och vikarieanvändning.

– Idag ligger en del möten, planering och utbildning på dagtid, vilket kräver vikarier. Här ser vi att vi kan spara stora pengar genom att förlägga möten efter arbetstid. Personalen får komptid, men tanken är att den ska tas ut när man inte behöver sätta in vikarie, säger kommunstyrelsens ordförande Tom Rymoen (M).

Ytterligare två miljoner kronor räknar majoriteten med att kunna spara på att samordna lokaler och att använda ny teknik och nya arbetssätt.

Dessutom räknar majoriteten med att kunna öka intäkterna genom en befolkningsökning med 25 personer nästa år. Höjningar av en rad avgifter föreslås också dels inom äldreomsorgen dels när det gäller vuxnas fritid, som båtplatser, hallhyror och simhallsentré.

– Trots att det är ekonomiskt kärva tider har vi hittat möjligheter att satsa under nästa år, säger Tom Rymoen.

Till satsningarna hör en estetisk profil på de nya förskoleavdelningarna på Järntorgsskolan, ett återinförande av de pedagogiska luncherna inom skolan samt 300 000 för att öka tillgängligheten för funktionshindrade. Dessutom satsas en halv miljon kronor för att starta upp en musikskola.

– I dagsläget är det svårt säga mer än att vi vill i gång med instrumentundervisning under våren, för att på sikt bygga upp en kulturskola, säger Birgitta Borg (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden dit verksamheten nu flyttas.

De sex samverkanspartierna står eniga bakom budgetförslaget, som också innebär att de stora besparingarna inom skola och barnomsorg skjuts upp till 2013.

– Vi vill att verksamheterna ska tänka efter och se över sina kostander innan vi tar några beslut, säger Tom Rymoen.

I budgetförslaget ingår också utredningsuppdrag där tjänstemännen inför kommande år ska titta på en ny ledningsorganisation med en kostnadseffektiv förvaltning, lokalutnyttjande samt fler entreprenader och avgifter.

Mer läsning

Annons