Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2014 blev rekordår i antalet gästnätter

Nora går mot strömmen i Örebro län på ett positivt sätt. Antalet gästnätter ökade i landet med 5,6 procent 2014 jämfört med 2013, medan siffran för Örebro län totalt var minus 3 procent. I Nora var ökningen plus 16,4 procent.

Annons
Toppår 2014. – Det här är en riktigt rolig belöning för alla som är med och kämpar för turismen i Nora, säger turistchef Håkan Ceder.  Foto: Michael Landberg

 – Det här var en fin påskpresent. Man har alltid en känsla, men jag vill se den officiella statistiken innan man säger något bestämt, säger Noras turistchef Håkan Ceder.

Siffrorna från Statistiska centralbyrån för 2014 från vandrarhem, hotell, stugbyar och campingar är färska.

– Det finns ingen enkel förklaring, men gott samarbete med bland annat en aktiv köpmannaförening, kommunens marknadsföring, Maria Lang och mycket som gjorts sedan 2010 är delar av uppgången, säger Ceder.

Toppbeläggningen ligger maj-september med juli månad som i särklass högst.

Finns boendekapacitet nog?

– Det pågår arbete med att utöka Trängbo camping. Där har taket nåtts och det förekommer problem vissa dagar lite varstans att lösa, säger Håkan Ceder.

Totalt i fjol hade Nora nära 75 000 gästnätter. De svenska övernattningarna ökade 2014 mot 2013 med 15,4 procent, de utländska med 21,7.De allra flesta turister från utlandet är norrmän.

– Vi har saker som lockar våra norska grannar, Maria Lang, nostalgi och loppisar.

Nora kommun har högst ökning i landet räknat i procent mellan de två åren.

Några år tillbaka finns i statistiken även nedgångar i antalet gästnätter.

- Jag är medveten om att samtidigt som vi jobbar för utveckling så måsta man vara ödmjuk och inte ta något för givet, säger Håkan Ceder.

Mer läsning

Annons