Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3,7 miljoner back för BUN i år

Barn- och utbildningsnämndens underskott ökar till -3,7 miljoner i år. Det är i alla fall vad prognosen pekar mot och nu äskar nämnden på 2,7 miljoner i tilläggsanslag.

Annons

Underskottet ser ut att bli betydligt mer vad förra prognosen i juni antydde. Det har gått från minus två miljoner till minus 3,7 miljoner på bara tre månader.

- Det är ju helt oacceptabelt, säger Henk Burgering (M) som också menar att nämnden måste få sådan information om ekonomin så tidigt som möjligt.

Ekonomen Håkan Gibson presenterade prognosen för politikerna i barn- och utbildningsnämnden på deras senaste möte. Det är framförallt de interkommunala ersättningarna som skjutit i höjden, det är vad Nora kommunen får betala när elever går på skolor i andra kommuner. Även kostnader för extra resurser och vikarier inom skolan har ökat under hösten.

De ökade interkommunala ersättningarna är en ”volymförändring” som BUN inte har kunnat förutspå. Och då ska nämnden informera kommunfullmäktige om det, menar Per Andreasson (S), ordförande, plus att yrka på tilläggsanslag, något som Camilla Andersson Larsson (V) och fler ledamöter gjorde.

Det rör sig totalt om 2,7 miljoner i ökade interkommunala ersättningar och det beslutade nämnden att äska i tilläggsanslag.

Birgitta Borg (FP) reserverade sig och yrkade avslag på tilläggsanslaget, men ansåg att underskottet ska redovisas för kommunstyrelsen.

Centerpartiet var inte närvarande men menar i en skriftlig kommentar att BUN bör sätta in alla tillgängliga resurser på att klara budgeten istället för att planera nya verksamheter och åtaganden. ”Annars kommer hela situationen att eskalera till nivåer där man helt tappar kontroll” skriver partiets gruppledare Helena Vilhelmsson.

Mer läsning

Annons